Magyarország negyedmillió eurós támogatást nyújt az albán katolikus egyháznak, az országot novemberben sújtó földrengés okozta károk felszámolására, egyebek mellett megrongálódott templomok újjáépítésére – közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Brüsszelben.

Az államtitkár a földrengéskárok miatt Albánia megsegítésére összehívott nemzetközi adományozó konferencia szünetében hangsúlyozta, Magyarország a 250 ezer eurós támogatást annak felhasználása felügyelete érdekében közvetlenül juttatja el az érintett katolikus közösségeknek, illetve a Hungary Helps program keretében valósítja meg a fejlesztéséket, írja az MTI.

A felajánlás kifejezi a szolidaritást az Albániában élő károsultakkal, Magyarország ugyanis úgy gondolja, hogy a katolikus közösségek támogatásával a helyben élők érdekét szolgálja – mondta.

Kiemelte továbbá: Magyarország más eszközökkel is segíti Albániát, mint uniós partnerországot, ugyanis zászlóvivője annak a törekvésnek, hogy a Nyugat-Balkán államait, így Albániát is minél hamarabb felvegyék az Európai Unióba. Ezen felül Magyarország számos ösztöndíjat biztosít albán diákoknak, valamint egyebek mellett kormányzati támogatást nyújt egy, a két ország között naponta közlekedő légijáratnak.

Albánia a pénzadománynál hosszabb távú, stratégiai, az ország jövőjét alapvetően formáló kérdésekben is számíthat Magyarország támogatására – húzta alá Magyar Levente.

November végén az Albániát sújtó – a Richter-skála szerint 6,4 erősségű – földmozgás és az azt követő több mint 250 utórengés 51 halottat követelt, a sérültek száma megközelítette a 2 ezret, 17 ezer család pedig ideiglenes szállásokba kényszerült. Többszáz épület összedőlt, többezer súlyosan megrongálódott. Az albán kormány két megyében, Tiranában és Durresben katasztrófaállapotot hirdetett ki, és nemzetközi segítséget kért.

December elején Magyarország egyebek mellett 85 millió forintos támogatással járult hozzá a helyreállításhoz.