Miloš Vučević Újvidék polgármestere hétfőn bűnvádi feljelentést tesz Aleksandar Vučić szerb államfő és fivére, Andrej Vučić ellen, a Jovanjica ügy kapcsán. Ezt maga a szerb elnök jelentette be szombaton és hozzátette, az már az ügyészség feladata lesz, hogy lebonyolítsa a kihallgatásokat és megfelelő következtetéseket vonjon le, írja a Danas.

„Azt gondolom, nagyon fontos, hogy az emberek megértsék és lássák az igazságot” – mondta Vučić és rámutatott, azt várta, hogy azok tegyenek ellene bűnvádi feljelentést, akik a nyilvánosság előtt arról beszélnek, hogy rá és fivérére nézve terhelő bizonyítékokkal rendelkeznek, ez azonban nem történt meg, mivel a vádak alaptalanok.

Vučić kijelentette, hogy neki nincs annyi pénze, amivel az ellene és családja ellen felhozott vádakat le tudná győzni, ezért a vádak ellen saját munkájával, útépítéssel, magasabb bérekkel és nyugdíjakkal fog szembeszállni.

„Itt van Đilas, Mišković és Šolak gépezete. Ők olyan emberek, akik 20-30 milliárd euróval rendelkeznek. Ezt, hogy én legyőzzem, nem bírom, mert nekem nincs pénzem. Az, amivel én rendelkezem, az az igazság és a nép” – mondta a szerb elnök és hozzátette, a támadások és vádak a belgrádi politikai ellenfeleitől, illetve a pristinai albánoktól érkeznek, és ő maga a célpont.

„És akkor mi van? Az ember ott volt az üzleti fórumon, ő komoly üzletember, árut exportált”  – így kommentálta Vučić azokat a megjegyzéseket, hogy Predrag Koluvija, a Jovanjica cég ipari mértékű marihuána-termesztés miatt letartóztatott tulajdonosa is tagja volt annak a küldöttségnek, amely Vučićtyal utazott egy külföldi üzleti fórumra.

Amint arról a Szabad Magyar Szó is beszámolt, a Jovanjica mezőgazdasági vállalatban a rendőrök 650 kilogramm eladásra kész marihuánát és még mintegy négy tonna nyersanyagot találtak.

Őrizetbe vették egy vajdasági mezőgazdasági cég tulajdonosát és összes dolgozóját

A rendőrség a szerémségi Ópázova (Stara Pazova) községben az egyik mezőgazdasági birtokon illegális marihuánaültetvényt, illetve laboratóriumot talált. Őrizetbe vették a Jovanjica cég vezetőjét, P.K.-t, valamint a vállalat összes dolgozóját. A rajtaütés során nagy mennyiségű marihuánát és két pisztolyt is lefoglaltak. 649,4 kilogramm szárított marihuánát, és 65.581 darab növényt foglaltak le, amelyek összsúlya 3.954 kilogramm, közölte a belügyminisztérium.

A szerb elnök újfent cáfolta azokat az állításokat, miszerint fivére, Andrej Vučić kapcsolatban állt volna Predrag Koluvijával.

Azzal kapcsolatosan pedig, hogy miért tűnik fel különböző eseményeken Zoran Babić, azután is, hogy a Putevi Srbije vállalatban lemondott vezetői tisztségéről, az államfő azt mondta, a kormánytól kellene megkérdezni, hogy miért nem nevezett ki másik igazgatót a vállalat élére. Vučić hozzátette, Babić mindaddig végzi munkáját, amíg nem nevezik ki utódját.

Februárban lemondott, de azóta is kapja havi 153.000 dináros fizetését

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között aláírták az E-761-es autóút Pojate-Preljina és a moravai közúti folyosó közötti szakaszának kiépítéséről szóló szerződést – írja az RTV honlapja. A megállapodást szerb oldalról Zorana Mihajlović közlekedési miniszter, a kivitelező cég nevében Michael Wilkinson és Mehmet Tara, a Bechtel Enka UK Limited török-amerikai konzorcium képviselői írták alá a szerződést.

A nyitóképen Andrej és Aleksandar Vučić