Az óbecsei helyi közösségi választásokon a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek szerezték meg a szavazatok nyolcvan százalékát. Összesen hatvanhat jelöltjük jutott be a helyi közösségi tanácsokba, míg a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatot jelöltek közül tizenheten kerültbe be a helyi közösség tanácsába.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a polgárok támogatják a Szerb Haladó Párt tevékenységét

– nyilatkozta hétfő esti sajtótájákoztatóján Vuk Radojević, a Szerb Haladó Párt óbecsei szervezetének elnöke, írja az RTV magyar nyelvű honlapja.

Ahogy arról már a Szabad Magyar Szó is beszámolt, óbecsei első helyi közösségbe nem került be egyetlen egy olyan jelölt sem, akit a VMSZ támogatott. A második helyi közösségben a VMSZ jelöltjei a tizennégyből nyolc helyet, a harmadik helyi közösségben pedig szintén tizennégyből hetet szereztek meg. A Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjei közül Péterrévén két személy jutott be a tizenkét tagú tanácsba, míg Bácsföldváron és Dreán egy se.

„Úgy gondolom, hogy a VMSZ által támogatott jelöltek jól szerepeltek minden településen, függetlenül attól, hogy kik és hányan jutottak be a helyi közösségi tanácsokba” 

– mondta Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón.

Érdemes egy pillantást vetni a dreai és a bácsföldvári helyi közösség tanácsába bekerült polgárok neveit tartalmazó listára.

A bácsföldvári helyi közösségi tagjai: Zorica Đumić, Stevan Đumić, Slobodan Kvrgić, Goran Kudrić, Stojan Stojanović, Dobrila Đin, Vojin Živković, Nikola Vukadinov, Sanja Zavišić, Benkő Tibor, Muzslai Dávid, Balog Sándor, Nagy Sándor, Zorica Prodanov és Galambos Magdolna.

A Mileševo-Drea helyi közösség tanácsát a következő személyek alkotják: Aleksandar Mago, Piric Péter, Deli Lajos, Željko Vukobrat, Grigorije Kubat, Branislav Kurin, Nebojša Popov, Fleisz János, Stanko Vasić és Denis Vert.

A bácsföldváriban öt, a dreaiban pedig három magyar családi- és keresztnévvel rendelkező személy található, ami azt jelenti, hogy ezekben a helyi közösségekben a magyarok is képviseltetik magukat, de már nem mint a Vajdasági Magyar Szövetség, hanem mint a Szerb Haladó Párt tagjaként.

Péterrévén minimálisra csökkent, Bácsföldváron és Dreán megszűnt a VMSZ jelenléte a helyi közösségi tanácsban

Nyitóképünkön Molnár Viktor és Kiss Igor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezetének vezetői (fotó: printscreen RTV)