Huszonöt-harminc százalék közötti volt a részvétel az óbecsei helyi közösségi választásokon, amelyet vasárnap rendeztek meg. Hat helyi közösség tanácsát választották meg a község lakosai, ebből három tanács Óbecsén található, egy-egy pedig Péterrévén, Bácsföldváron és Mileševo-Dreán, írja a Becsei Mozaik.

Az I. helyi közösségben a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott jelöltek közül senki nem jutott be a tanácsba, a tizennégy tagú II. helyi közösségben a VMSZ-nek abszolút többséget szerzett, ugyanis nyolc képviselőt ad a tanácsba. A III. helyi közösségben döntetlennel ért véget a VMSZ és a Szerb Haladó Párt csatája, ugyanis mindkét párt hét-hét jelöltje jutott be a tanácsba.

Péterrévén a tizenkét tagból két VMSZ-es lesz a tanácsban, Bácsföldváron és a Mileševo-Drea helyi közösségben pedig nem lesz képviselője a Vajdasági Magyar Szövetségnek.

(Olvasóink jelezték, hogy Bácsföldváron nem szűnt meg a VMSZ jelenléte a helyi közösségben, ugyanis ott nem is volt: 2015-ben sem került be egyetlen egy VMSZ-es képviselő sem a bácsföldvári helyi közösségbe, így ott egyelőre a megszűnés helyett a szintentartás a helyes kifejezés).

A két képviselő bizonyára nagy csalódás Péterrévén, amit a VMSZ helyi szervezete is nehezen viselt el, így szavazatvásárlással vádolta meg a Szerb Haladó Pártot:

Az I. helyi közösségben a választásra jogosultak 26 százaléka élt a jogával. A helyi közösség tanácsát a következő személyek alkotják: Dejan Kapriš, Rade Šibalić, Kosana Nešić, Botka József, Dejan Terzić, Dušan Skakić, Martina Narevski, Kovács Nándor, Fejes Zoltán, Boban Rajlić, Branislav Nešić, Željko Stankov, Slavimir Avramov, Franja Tančik, Vesna Radošević, Dalibor Kosić, Tatjana Mitić és Milan Onjin.

A II. helyi közösségben a szavazópolgárok 31 százaléka vett részt a szavazáson. A leadott voksok összeszámolása után a tanácsot a következő tagok alkotják majd: Gyurinka Robert, Petar Jovanović, Tallós Boglárka, Sétáló Tímea, Selymesi Belinda, Mészáros József, Rókus Éva, Kis Zoltán, Filip Avramov, Svetlana Tašković, Aleksandar Grbić, Nemanja Karapandžić, Milorad Rakić és Dragan Ilčešin.

A III. helyi közösség (Testvériség-egység) a szavazópolgárok 27 százaléka adta le voksát. A szavaztok összesítése után a következő személyek alkotják majd a helyi közösség tanácsát: Erika Blažić, Ranka Jovanović, Horvát Imre, Buzás Eleonóra, Slobodan Mićanović, Milovan Dujaković, Szerda András, Višković Tünde, Gyurcsik László, Nagy Stefánia, Varga Atila, Simon Arnold, Urbán Róbert és Bővíz László.

A bácsföldvári helyi közösségi tagjai lettek (29 százalék szavazott): Zorica Đumić, Stevan Đumić, Slobodan Kvrgić, Goran Kudrić, Stojan Stojanović, Dobrila Đin, Vojin Živković, Nikola Vukadinov, Sanja Zavišić, Benkő Tibor, Muzslai Dávid, Balog Sándor, Nagy Sándor, Zorica Prodanov és Galambos Magdolna.

A Mileševo-Drea helyi közösség tanácsát a következő személyek alkotják: Aleksandar Mago, Piric Péter, Deli Lajos, Željko Vukobrat, Grigorije Kubat, Branislav Kurin, Nebojša Popov, Fleisz János, Stanko Vasić és Denis Vert.

A péterrévei helyi közösségből a portál nem kapott hivatalos információkat, azonban nem hivatalosan a következő személyek kerültek be a helyi közösség tanácsába: Aleksandar Tobdžić, Krizsák Mátyás, Németh Imre, Takács Nándor, Pataki Csaba, Poltura Sándor, Dimitrije Žarić, Sípos Klaudia, Ötvös György, Dobrivoj Amidžić, Kiss Zoltán, Vanja Ćavić-Molnár.