A közelmúltban már foglalkoztunk azzal, hogy Szerbiában joghátrányt eredményez, ha a közigazgatási hatósághoz kisebbségi nyelven nyújtjuk be az okiratot. Hosszú hónapokra mellékvágányra kerül ugyanis a közigazgatási ügy, ha az azzal kapcsolatos okiratot – élve a törvények és alkotmány által szavatolt lehetőségekkel – magyarul, vagy más kisebbségi nyelven nyújtja be az ügyfél.

Egy konkrét magyarkanizsai esetről tudomást szerezve Józsa László szabadkai ügyvéd egy beadvánnyal fordult a Magyar Nemzeti Tanácshoz, kérve a nyelvhasználati bizottság azonnali összehívását és bizonyos intézkedések foganatosítását. A nyelvhasználati bizottság rövid időn belül össze is ült, azonban Kucsera Géza (MM), a bizottság tagja nem elégedett teljes mértékben az ott elhangzottakkal:

– Talán egy kicsit meglepő volt, hogy ez a kérdés az egyebek pont alatt úgy lett napirendre tűzve, mint panasz, nem úgy, mint külön napirendi javaslat, mely alapján lépni lehetne valamit. Ígéret hangzott el, hogy a Magyar Nemzeti Tanács szakszolgálata mindent megtesz annak érdekében, hogy jelezze ezeket a mulasztásokat. Majd lesz belőle valami. Azt hiszem, a Magyar Nemzeti Tanácsnak sokkal komolyabban kellene ezzel foglalkoznia, és az alkotmány által szavatolt jogoknak érvényt kell szerezni, ez az MNT kötelessége! – mondta Kucsera, és felhívta a kisebbségekhez tartozó személyek figyelmét, hogy éljenek jogaikkal, és ügyeiket bonyolítsák anyanyelvükön még akkor is, ha esetleg úgy körülményesebb az ügyintézés.

Hallgassa meg a témával kapcsolatos podcastunkat:

A Magyar Nemzeti Tanács nyelvhasználati bizottságának üléséről Hajnal Jenő, az MNT elnöke is nyilatkozott a sajtónak, erről az alábbiakban olvashatnak:

Hajnal Jenő: Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ne csorbuljanak a nyelvhasználati jogok

A Magyar Nemzeti Tanács eljuttatta észrevételeit a szabadkai kataszteri hivatalhoz, illetve a köztársasági illetékesekhez, amelyben jelezte kifogásait a magyar nyelv használatának csorbulása miatt. Mint arról már írtunk, az említett hivatal, annak ellenére, hogy Szabadkán a magyar nyelv is hivatalos használatban van, idegen nyelvűként kezeli a magyarul beadott adásvételi szerződéseket, emiatt pedig hónapokig megreked az ingatlan tulajdonjogának átírási folyamata, ez pedig törvény- és alkotmányellenes.