Kedd éjjel ellopták a zimonyi Hunyadi János szobor kardját. A szobrot tíz nappal korábban adták át: az ünnepségen Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke, valamint Áder János, Magyarország elnöke is jelen volt. A rendőrség nagyon gyorsan kézrekerítette a lopókat, s a szerb média értesülései szerint a kard nemsokára visszakerül a helyére.

Nem hivatalos információk szerint a kard eltulajdonításában négy személy vett részt, három fiú és egy lány, akik a Felszabadulási sétányt elhagyva egy Ford személygépkocsiba ültek, és távoztak. A gépjárművet a rendőrség gyorsan megtalálta, s előállította a gyanúsítottakat: egyiküknél megtalálták a kardot. Két személyt 48 órás vizsgálati fogságba helyeztek, a lányt a kihallgatás után szabadon engedték, míg a harmadik fiú ellen elfogatóparancsot adtak ki. (Tanjug)

Kire hasonlít jobban a Hunyadi emlékmű, egy képregényhősre, vagy a legendás szerb színészre?

A címben megfogalmazott kérdést teszi fel a Blic napilap cikke Hunyadi János szobra kapcsán, melyet Áder János magyar és Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök avatott fel hétfőn Zimonyban. A törökverő hős, akiről a szerbiai és a magyarországi gyerekek egyaránt tanulnak az iskolában, mindenképpen megérdemli, hogy emléket állítsanak neki a szerb fővárosban, azonban a tiszteletére készített szobor heves vitákat váltott ki a közösségi médiában, írja a lap.

Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása a Thuróczi-krónikában fennmaradt ábrázolás alapján készült. Hunyadi János egyik kezében kardot, a másikban pajzsot tart.

A szerbek Hunyadi Jánost Sibinjanin Jankóként ismerik, és nevét a szerb emberek körében legalább akkora tisztelet övezi, mint a magyarokéban. A nándorfehérvári csatát – amikor a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira – a szerb történelemkönyvek a törökök ellen Hunyadi által vezetett magyar-szerb közös küzdelemnek nevezik. Hunyadi János Zimonyban halt meg pestisben, így nemcsak a nándorfehérvári csatának, hanem a hadvezér egész életének is emléket állít a zimonyi Duna-parton felavatott szobor.

A szoborállítást a Professzorok Batthyány Köre kezdeményezésére, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. támogatásával a Teleki László Alapítvány bonyolította le.