Közleményt, ezúttal csakis cirill betűset, adott ki a városi képviselő-testület elnöke, Bunford Tivadar, Danilo Kiš, szabadkai író Díszpolgári címmel való kitüntetése kapcsán. A döntést követően az író özvegye tiltakozott a kitüntetés ellen, mondván, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, a Szerb Haladó Párt tagja, és a városi képviselő testület „összeegyeztethetetlen ellentéte mindannak, amit Danilo Kiš munkásságával és életével képviselt.

A Városi Képviselő-Testület legutóbbi ülésén nagy megelégedettséggel és a jelenlévő képviselők egyetlen ellenszavazata illetve tartózkodása nélkül fogadták el a polgármester javaslatát, és Díszpolgári címmel tüntették ki posztumusz Danilo Kiš írót.

A közlemény szerint Danilo Kiš személye és életműve egy általános, kozmopolita értékrendet képvisel, amely mint olyan, nem érdemli meg, hogy más kontextusba helyezzék. Sem a javaslattevő, sem pedig a képviselők, akik szavazatukkal hozzájárultak a díj odaítéléséhez, tettüket nem a személyes, hanem a  közérdek vezérelte, és az a tudta, hogy helyrehozzanak egy igazságtalanságot, és harminc évvel a halála után, visszaadják az adósságot Danilo Kišnek, a született szabadkainak, áll a Bunford Tivadar által jegyzett közleményben.

Danilo Kiš felesége megtiltotta a szabadkai hatalomnak, hogy visszaéljen a férje nevével

Danilo Kiš özvegye, Mirjana Miočinović nyílt levélben szólította fel a szabadkai városvezetést, hogy ellenvetés nélkül vonja vissza azt a döntést, hogy az ismert írónak posztumusz díszpolgári címet adományoz a városnapi díszülésen. A színháztudománnyal foglalkozó Miočinović azt írta Bogdan Labannak, Szabadka polgármesterének, a Szerb Haladó Párt tagjának, hogy ő és a városi képviselő testület „összeegyeztethetetlen ellentéte mindannak, amit Danilo Kiš munkásságával és életével képviselt” – írja a Nova Ekonomija.