Amikor a ’90-es években a Jugoszlávia utódjaként létrejött Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban három-öt márka volt a fizetés, és az olajért, cukorért, mosóporért az embereknek sorba kellett állniuk a boltok előtt, akkor egy idős ember megjegyezte: nincs ezzel semmi gond, mi vajdaságiak mindig feltaláljuk majd magunkat, s a jég hátán is megélünk. Így is volt, hiszen akinek nem volt bónja, az beállt a sorba, s a helyét árulta fél kiló cukorért, egy kiló mosóporért.

Hasonló volt a helyzet a benzinkúton is, ahol a munkanélküliek álltak be autóval a sorba, aztán, ha valaki fizetett a helyért, akkor kiállt onnan, átengedte a helyet az új tulajdonosonak, ő pedig beállt a sor végére, s várta, hogy fogyjanak előle az autók, hogy aztán minél jobb helyről és tárgyalópozícióból kezdje meg az alkudozást egy olyan sofőrrel, akinek ideje nem, de pénze volt.

Kevesen gondoták, hogy ezek az idők majd visszatérnek, de úgy néz ki, hogy a tompai határátkelőnél sikerült visszamenni az időbe mintegy huszonöt évet, ugyanis az Általános Forgalmi Adót (ÁFA) visszaigénylőknek fenntartott sorban megjelentek a helyüket áruló autósok. Abból kiindulva, hogy az elmúlt hetekben 12-14 órás várakozások alakultak ki, erre számítani is lehetett, hiszen sokan ebből élnek, s nem engedhetik meg maguknak, hogy fél napot a határon töltsenek.

A Szabad Magyar Szó információi szerint Tompán ezer dinárt (2700 forint, 8,5 eurót) kérnek egy, a sor elején levő helyért. Hétfőn délelőtt két eladó hely volt az áfás sorban. Arról, hogy mindkettőt sikerült-e az eredeti áron eladni, egyelőre nincsenek információink.

A témával a Családi Kör csütörtökön megjelenő száma is foglalkozik: a hetilapban elolvashatják majd a Nemzeti Adó- és Vám Hivatal válaszát az áfás várakozással feltett kérdésekkel kapcsolatban, valamint észak-bácskai személyek is megszólalnak, akik mindennap, vagy minden másnap hoznak árut Magyarországról.

Óránként két kocsit engednek át a magyar határőrök a tompai határon

Az utóbbi napokban egyre több személy panaszkodott, hogy fél napokat töltött a magyar-szerb határon az úgy nevezett áfás (ÁFA – általános forgalmi adó) sorban, mert nagyon lassan haladt az ellenőrzés. A múlt héten többen is azt írták, hogy nyolc és fél órát vártak Röszkén, s az elmúlt pár napban Tompánál is hasonló várakozási idő alakult ki.