A szerb kormány a múlt héten úgy döntött, hogy a 2019-es év végéig érvényben marad a közszférában dolgozók maximális számát szabályozó törvény, vagyis marad a létszámstop.

Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője a törvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy helyenként komoly problémákat vet fel, különösen az egészségügyi intézményeknél, és néhány helyi önkormányzatnál is.

„Vajdaság északi részéről beszélek, ahol fennáll a szakorvosok és az egészségügyi nővérek tömeges kivándorlása. Hamarosan oda jutunk, hogy nem találunk egészségügyi személyzetet. Igaz, hogy a munkanélküliség aránya csökken, de ki kell emelni, hogy ez a tömeges migrációnak, a külföldön való munkavállalás miatt van.” – mondta Pék Zoltán, aki felszólalása elején jelezte,

a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői valamennyi törvényt és törvénymódosítást megszavaznak,

mivel a pénzügyeket a hatalom ellenőrzése alatt tartja. A VMSZ három módosítási javaslatot nyújtott be a részarányos foglalkoztatással kapcsolatban.

A hatalom által képviselt vélemény szerint a jövő évi köztársasági költségvetésnek köszönhetően több pénz fog jutni nagyberuházásokra is. A befektetések értéke elérheti a 220 milliárd dinárt, ami 43 milliárddal több mint 2018-ban – tette hozzá a szerb pénzügyminiszter. A 2019-es költségvetés a korábbiakhoz képest jóval nagyobb összegeket irányoz elő vajdasági projektekre is. Eszközöket különítettek el egyebek mellett az újvidéki Tudományos-technológiai Parkra és a Vajdasági Klinikai Központ fejlesztésére is. A büdzsé javaslata tartalmazza azokat a tételeket is, amelyekből a Szabadkai Népszínház felújítását és az Y-ág folyatását is pénzelné a köztársasági kormány.

Pék Zoltán teljes felszólalása:

Zoltan Pek o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu

Zoltan Pek o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu(Beograd, 28. novembra 2018.) Narodni poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek u obraćanju poslanicima na sednici na kojoj se raspravljalo o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu.

Posted by Savez vojvođanskih Mađara – SVM on Wednesday, November 28, 2018

A VMSZ képviselőjének két évvel ezelőtti felszólalására bizonyára még sokan emlékeznek. Akkor azt mondta, megengedhetetlen, hogy a zentai piacon olcsóbb legyen a Magyarországról hozott sajt, mint amennyibe az Szegeden kerül:

Pék Zoltán esete a zentai piaci árusokkal (VIDEÓVAL)

És akkor így szólt az úr, Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője: Azok az intézkedések, amelyeket a kormány a szürkegazdaság és a feketekereskedelem felszámolására foganatosított, meghatározott hatásfokkal jártak, de sajnos nem jelentősek, mert… csak, hogy egy példát említsek: én Vajdaság északi részén, egy Zenta nevű kisvárosban élek.