És akkor így szólt az úr, Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője:

Azok az intézkedések, amelyeket a kormány a szürkegazdaság és a feketekereskedelem felszámolására foganatosított, meghatározott hatásfokkal jártak, de sajnos nem jelentősek, mert… csak, hogy egy példát említsek: én Vajdaság északi részén, egy Zenta nevű kisvárosban élek. Ha kimegyek a piacra, ott a csempészek által Magyarországról hozott sajtot olcsóbban vásárolhatom meg, mint akkor, amikor átmegyek Szegedre és ott az egyik bevásárlóközpontban vásárolok. Ez szerintem nélkülöz minden racionalitást. Ezen a területen tennünk kell valamit, hogy csökkentsük a szürkegazdaságot és a feketekereskedelmet.

Nem csalás, nem ámítás, így történt, ezt mondta a zentai Pék Zoltán akkor, amikor a 2017-es költségvetésről vitázott a köztársasági képviselőház. A közgazdász végzettségű képviselő húsz perces felszólalásában többek között azt is elmesélte, mikor épült a szabadkai Népszínház, mikor restaurálták, megdicsérte a pénzügyminisztériumot, hogy jó munkát végzett, beszélt az állami szférában a létszámstopról, arról, hogy a nyugdíjak 1,5 százalékkal nőnek majd, de a zentaiak számára ennél sokkal jelentősebbek azok a mondatok, amelyeket a város szívében működő piacon dolgozó emberekről mondott. Akik csempésznek. Akik olcsóbban árulják a sajtot, mint Magyarországon a CBA-ban vagy a Tescóban! Akik télen a fagyban, nyáron a tűző napon fél napokat állnak egyfolytában, a napjuk többi részében pedig utaznak Magyarországra és hozzák az árut.

Akarva-akaratlanul is felvetődik a kérdés: ezek az emberek, akiket Pék nemes egyszerűséggel csempészeknek nevez, vajon nem szívesebben dolgoznának egy gyárban napi nyolc órát, ahol megkeresnék a szerbiai átlagfizetést, a 44 ezer dinárt? Nem szeretnének utazás helyett több időt a családjukkal tölteni? Nem szeretnének néha szabadságra is menni, úgy, hogy esetleg abban a két hétben is kapjanak fizetést?

Szomorú, hogy Pék Zoltán nem a munkahelyteremtésen gondolkozik, hanem a televízió által is közvetített ülésen azt meséli el, hogy micsoda őrült dolog az, hogy ő Zentán a csempészektől olcsóbban veheti meg a sajtot, mint amennyibe az Szegeden kerül.

Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt megérdemel – írta Surányi Miklós 1936-ban. Mi, 2016-ban Pék Zoltánt érdemeljük meg.

A szóban forgó részlet 11.00-tól:

(Fotó: Youtube képernyőfotó)