A kormány által életre hívott, az eltűnt szerbiai csecsemők ügyével foglalkozó bizottság egyik tagját, a kragujevaci Radiša Pavlovićot 24 órás rendőri védelem alá kellett helyezni.

Radiša Pavlović, aki A babákról szóló igazság egyesület elnöke is, a Beta hírügynökségnek elmondta: szombaton délelőtt került rendőri védelem alá az ügyész utasítására az állandósult halálos fenyegetések és autójának megrongálása miatt.

Pavlović azt mondja, a fenyegetések azután váltak rendszeresekké, hogy az egyesület fokozta tevékenységét az eltűnt babák sorsának felderítése ügyében és annak érdekében, hogy megtalálják az egyéneket, akik a családok tragédiájáért felelősek, ugyanis munkájukban „nagyon konkrét értesüléseket” is sikerült szerezniük, amelyeket egyelőre nem osztanak meg a nyilvánossággal, de amelyekről az érintett családokat értesítették.

„Tudom, hogy életben van!”

Eltűnt csecsemő szüleinek ítélt meg tízezer eurós kártérítést a nagykikindai bíróság az évek óta húzódó botrány kapcsán megszületett elsőfokú bírósági ítélet alapján. Az elmúlt évtizedekben több száz, de egyes becslések szerint több ezer csecsemő tűnt el gyanús körülmények között a szerbiai szülészetekről.

Pavlović azt is elmondta az N1-nek, hogy a csecsemőlopások szálai az egykori állambiztonsági szolgálathoz (DB) vezetnek. „Olyan nyomokra bukkantunk, amelyek alapján alaposan gyanítható, hogy a csecsemőlopásba az egykori állambiztonsági szolgálat egyes emberei is belekeveredtek. Állítom, hogy az egykori kommunista rezsimnek ez a szolgálata adatokkal rendelkezik az elrabolt gyermekek több mint a feléről” – mondta Pavlović. Hozzátette: feladatuknak tekintik, hogy felkutassák azokat, akik felelősek a csecsemők eltűnéséért és felelősségre vonják őket gyermekrablás és a csecsemők áruba bocsátása miatt.

Pavlović azt is elmondta, hogy egyesületének Kragujevacon mintegy kétezer ember tett bejelentést eltűnt csecsemő ügyében. Egyes értékelések szerint Szerbiában mintegy tízezer baba tűnt el a múlt század ötvenes évei óta.

Eltűnt csecsemő szüleinek ítélt meg kártérítést a nagykikindai bíróság

A nagykikindai bíróságon született meg az első olyan ítélet, amelyben kimondták, hogy egy szülészetről eltűnt csecsemő szülei számára kártérítést kell fizetni – tette közzé a paragraf.rs igazságügyi portál.