A nagykikindai bíróságon született meg az első olyan ítélet, amelyben kimondták, hogy egy szülészetről eltűnt csecsemő szülei számára kártérítést kell fizetni – tette közzé a paragraf.rs igazságügyi portál.

Radojka Radovanović bíró február hatodikán hirdette ki az ítéletet, melynek értelmében az állam, a hatályos jogszabályok alapján köteles 1 millió 200 ezer dinár kártérítést kifizetni Bogdan Janjić nagykikindai lakosnak, az illetékesek válaszadásának elmaradása és a fiának sorsával kapcsolatos valós információk elhallgatása révén okozott bizonytalanság és lelki fájdalom miatt.

Az ítélet elsőfokú, és mivel az állami jogvédő panasszal élt, ezért most Bogdan Janjić az újvidéki fellebbviteli bíróságon várja, hogy az ítélet jogerőre emelkedik-e, vagy újból, már sokadik alkalommal küldik vissza őt 1983-ba. Abban az évben, június 3-án született meg ugyanis kisfia, Dejan a nagykikindai kórházban. A szülés rendben zajlott, a csecsemő és édesanyja is jól volt.

Két nappal a szülés után közölték a szülőkkel, hogy a babát sürgősen Belgrádba szállították, de arról nem adtak tájékoztatást, hogy pontosan melyik fővárosi intézménybe.

A Janjić család gyermekük után kutatva kórháztól kórházig járt Belgrádban, míg végül a Neonatológiai Intézetben adtak szóbeli tájékoztatást, miszerint kisbabájuk meghalt.

Bogdan Janjić és családja ettől többet nem is tudott meg, az újszülött holttestét sem adta ki a kórház, az intézet és a nagykikindai kórház által kiállított leletek is vitathatóak.

Janjić több évnyi küzdelem után is meg van győződve arról, hogy fia, Dejan él, és szeretné kideríteni, hogy mi történt valójában.

Miközben az igazság felderítésére tett kísérletek során gyakran szembesült titkolózással, Janjić szerint az elmúlt két év – mióta a nagykikindai Alapfokú bíróság foglalkozik az üggyel  –  kulcsfontosságú volt.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának határozata alapján Bogdan Janjić abban bízik, hogy eljött az idő, amikor a szerbiai illetékes intézmények és az igazságszolgáltatás lehetővé teszi majd neki és a többi szülőnek is, akinek hozzá hasonlóan a kisbabája gyanús körülmények között tűnt el az újszülött osztályról, hogy megtudják az igazságot.

A nagykikindai bíró ítélete megegyezik az Emberi Jogok Európai Bíróságán 2013-ban, Zorica Jovanović javára meghozott ítélettel, amelyben a szerb államot arra kötelezték, hogy fizessen ki 10 ezer euró kártérítést, valamint a perköltségeket. Zorica Jovanović ugyanis 30 év alatt sem kapott választ arra, hogy mi történt kisbabájával, aki Ćuprijában született 1983 októberében egészségesen, majd három nap után állítólag meghalt.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter megerősítette, hogy a szerb kormány március nyolcadikán elfogadta az eltűnt újszülöttekről szóló törvényjavaslatot, de emlékeztetett, hogy az már egyszer parlamenti eljárásban volt, csak miután új kormány alakult, visszavonták.

„Ezúttal az érintett szülőket tömörítő egyesületekkel folyatott egyeztetések során javasolt rendelkezések is bekerültek a jogszabályba Ezek módosító indítványként érkeztek a törvénytervezethez, de mi, felgyorsítva az eljárást, azonnal beillesztettük a törvényjavaslatba” – jelentette ki a miniszter.

Az igazságot és igazságosságot a babáknak (Za istinu i pravdu o bebama) elnevezésű egyesület ezzel nincs megelégedve, és az Európa Tanács belgrádi irodájához fordult, hogy észrevételeit eljuttathassa a minisztérium illetékes bizottságához.

„Nem felel meg a valóságnak, hogy a szerb hatalom a törvénytervezetről januárban egyeztetett a szülőket tömörítő egyesületekkel. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét pedig nem lehetséges végrehajtani, mert nincsenek előirányozva sem a mechanizmusok, sem a felügyeleti szervek, amelyek ellenőriznék a nyomozati munkát. A hatalom át akarja nyomni a törvényt, hogy aztán a bíróságokon titokban maradhasson minden” – írta az egyesület az Európa Tanács irodájához címzett levelében.

Az egyesületek javaslatára egy olyan vegyes bizottságot kell létre hozni, amelyben a szülők egyesületeinek képviselői mellett az állam illetékesei is helyet kapnának. Ez a testület minden egyes eltűnt újszülött esetét külön-külön vizsgálná ki.