Több cikkben is foglalkoztunk már a Szerbiai Belügyminisztérium tavaly meghozott döntésével, amely szerint a rendszámtáblák érvényességi ideje nem hét, hanem kilenc év. Ez azt is jelentette, hogy azok az autósok, akiknek a rendszámtáblájuk az idén lejárt, vagy jár le, nem kapnak új rendszámot, hanem megtartják a régit, és a belügyminisztérium által kiadott, szerb és angol nyelvű A4-es igazolással tudják bizonyítani, hogy a forgalmin szereplő adat ellenére a rendszámtábla érvényes. Ez a döntés alól is akadtak azonban kivételek, méghozzá azok, akiknek a rendszámtáblájuk Š, Đ, Č, Ć, Ž, W, Y betűket tartalmazott, mivel az ő rendszámuk érvényességi idejét nem hosszabbították meg, nekik új forgalmit, rendszámtáblát és matricát kellett igényelniük (és fizetniük).

Január 1-től a Szerbiával határos országok határrendészei vállat vonva, csodálkozva nézegették az A4-es igazolást, de senkit nem fordítottak vissza, egészen áprilisig. A helyzet azonban a negyedik hónap végén megváltozott, amikor a magyar rendőrség hivatalosan is elküldte az állásfoglalását az esettel kapcsolatban. A Családi Kör hetilap érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a vajdasági lapnak is eljuttatta a hivatalos állásfoglalást, amely így szólt:

„Az 1980. évi 3. törvényerejű rendelettel kihirdetett, az 1968. évi november hó 8. napján Bécsben aláírásra megnyitott Közúti Közlekedési Egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) 35. cikk 1. pont a) alpontja alapján a Szerbia Köztársaság forgalmi engedélyeinek meghosszabbítására kiállított A4-es formátumú papírlap Magyarországon a határforgalom-, a mélységi- és a közúti ellenőrzések során nem fogadható el a gépjármű forgalmi engedélyének igazolására.”

A „csodálatos” Szerbia

Harminchét és fél év alatt olyan dolgokat éltem át, amelyeket más, normális ország állampolgárai hiába élnének kétszáz évig, akkor sem tapasztalnának meg. Alig múltam tíz éves, amikor elkezdődött a délszláv háború, s aztán darabokra hullott az ország.

Ebből egyértelműen kiderült, hogy a magyar rendőrség döntött, nem engedi be az országba, és ezáltal az Európai Unió területére azokat az autókat, amelyek forgalmijában lejárt adat szerepel, vagyis, figyelmen kívül hagyja a szerb belügyminisztérium igazolását, mivel azt a Bécsi Egyezmény szerint nem lehet elfogadni.

A szerb fél ezáltal lépéskényszerbe került, s úgy tűnik, sikerült is megtalálnia a megoldást. A Szabad Magyar Szó nem hivatalos értesülései szerint május 25-től, vagyis péntektől azok az autósok, akiknek a forgalmi szerint lejárt a rendszámtáblájuk, s emiatt nem mehettek külföldre, a jövőben nem kell, hogy új rendszámtáblát, s ezzel együtt új matricát, valamint forgalmit is igényeljenek, hanem elég lesz csak új forgalmi kártyát kérniük, amelyben majd az szerepel, hogy a rendszámtáblájuk 2020-ig érvényes.

A változás azért jelentős, mert azok, akik a napokban próbáltak megoldást találni, csakis úgy tudták megtenni, ha új rendszámtáblát, forgalmit és matricát kértek, ami mintegy négyezer dinárjukba került, míg akik kivártak, vagy nem volt sürgős dolguk Magyarországon, azoknak „csak” ezerháromszáz dinár körüli összeget kell majd fizetniük – természetesen önhibájukon kívül.

Amennyiben hivatalossá válik a változtatás, azonnal értesítjük az olvasóinkat. Addig is azt javasoljuk, akinek nincs halaszthatatlan dolga, az várjon péntekig, amikor biztossá válik, hogy négyezer dinár helyett ezerháromszáz kifizetésével orvosolni lehet a problémát.