Harminchét és fél év alatt olyan dolgokat éltem át, amelyeket más, normális ország állampolgárai hiába élnének kétszáz évig, akkor sem tapasztalnának meg.

Alig múltam tíz éves, amikor elkezdődött a délszláv háború, s aztán darabokra hullott az ország. Az általános iskola befejezése után abba a kiváltságos helyzetbe kerültem, hogy a felvételi vizsgám eredményét megsemmisítették, mert egy nappal korábban ismeretlen tettesek Belgrádban ellopták a szerb anyanyelvű teszteket. Fél évvel a tizenkilencedik születésnapom előtt már a NATO bombázta az országot, igazi ballagásom se volt, mert akkor is bombák hullottak még az égből. Felvételiznem nem kellett az egyetemre (a középiskolai átlageredményt vették figyelembe), mert még mindig légiriadók tarkították a napjainkat. Közben voltunk gazdagok is, amikor hét dinár volt egy márka, meg szegények, amikor habár minden munkavállaló milliárdos volt, a dinár elértéktelenedése miatt a fizetések 5-10 márkát értek. Azt is megéltem, hogy az országból csak fejenként tíz márka ellenében lehetett kilépni, a személygépkocsival történő kilépés 10 márka/fő+40 márka volt. Tüntettünk a miloševići rendszer ellen, amely megbukott, majd a 2010-es évek elején szinte minden szépen lassan visszatért. Legalábbis, ami a hatalmi struktúrákat illeti, szocialisták, radikálisból lett haladók, azzal a különbséggel, hogy a legtöbb szavazattal rendelkező magyar érdekképviselet is csatlakozott – minden szinten – ehhez a vezetéshez.

Sok mindent láttam, sok mindent megtapasztaltam, de mindezek ellenére, be kell látnom, ez az ország továbbra is teli van meglepetésekkel. Mert mi másnak lehet azt nevezni, ha egy országban kitalálja a belügyminisztérium, márpedig a rendszámtáblákat hét év után le kell cserélni, mert lejár a szavatosságuk. Aztán, tartva a kifosztott (bér- és nyugdíjcsökkentés 2014-ben) nép haragjától az illetékesek úgy döntenek, nem hét év lesz az, hanem kilenc. Hogy miért kilenc, miért nem tizenegy, vagy tizenhárom, arról nem szól a fáma, de mindegy, örüljünk, nem kell új forgalmi, függetlenül, hogy a meglévő hátulján a H pont alatt az szerepel, hogy a rendszámtábla érvényességi ideje lejárt. Ezt viszont valahogy tudatni kellene országgal-világgal, így jön egy szerb és angol nyelvű, A4-es igazolás, amely szerint a rendszámtábla nem járt le, amit a kártyán ír, az nem úgy van.

És innentől kezd érdekes lenni a szerb állam vezetőinek a gondolkodása, innentől kezdve jön az, hogy hát ez tényleg egy nem normális ország.

Ugyanis a belügyminisztérium fogja és szétküldi a külföldi nagykövetségeinek, konzulátusainak az átiratot, hogy mindenki értesítse az adott ország külügyminisztériumát, az meg legyen szíves, szóljon már oda az adott ország belügyminisztériumának, hogy mi, szerbiai állampolgárok ezentúl ezzel az A4-es papíralapú kiegészítéssel utazgatunk majd Európában. És szerintük itt kész, vége, pont, ennyi volt a történet.

Jó is lenne, de nincs így, mert más országokban élnek olyan emberek, akik elkezdenek kutakodni, ellenőrizni, hogy ez szabályos-e. És gyorsan rájönnek, nem az, mivel ez a papír nincs összhangban a Bécsi egyezménnyel, mely szerint a forgalmi engedélynek kell tartalmaznia minden adatot, és semmilyen külön magyarázó papír nem jogszerű.

Aztán, amikor például a magyar és a horvát állam elkezdi visszafordítani azokat az autókat, amelyek ezzel az A4-es lappal próbálták átlépni a határt, hirtelen rádöbbennek a szerbiai illetékesek, hogy itt bizony van egy kis baj. Már nem is kicsi. Nem, felelős nincs, csak érv, hogy ezekkel a magyarokkal meg a horvátokkal mindig baj van, ott vannak a montenegróiak, a macedónok, a bosnyákok, azok gond nélkül engedik be az autókat az országba. Persze, mivel azok ugyanolyan banánköztársaságok mint ez, amelyben mi élünk.

De lépni kell, ideges a nép, és a szerbiai belügyminisztérium már intézkedett is. Nem hivatalos forrásból és belgrádi kollégáktól értesültem, hogy már dolgoznak a megoldáson.

Első lépésként már írtak a Magyarországon és Horvátországban található nagykövetségeknek, legyenek már szívesek, intézzék el, hogy a határon dolgozók fogadják el ezt az igazolást. Főleg a magyar felet lesz szerintük könnyű meggyőzni, hiszen, ha igaz, hogy a két ország kapcsolata még soha nem látott magasságokban van, akkor igazán szemet hunyhatnának a szerb belügyminisztérium ökörsége felett.

A magyar félnek csak annyi lenne a dolga, hogy kiad egy új határozatot, amellyel cáfolja a pár héttel ezelőtti állásfoglalását, s amely szerint jó az az A4-es lap, lehet azzal utazni Röszkétől Győrig, Tiszaszigettől Debrecenig. És most mindenki a magyar és a horvát fél válaszára vár. Addig az illetékesek ülnek, várnak, felveszik a fizetésüket, én pedig egy újabb „csodálatos” történetnek lehetek a főszereplője, néhány százezer utazóval együtt.

* * *

Néhány évvel a halála előtt, 2005-ben vagy 2006-ban a nagytatámra rájött a mehetnék. Fel is öltözött, már indult is volna, mire a mama ráripakodott:

„Ugyan már, fiam! Hát elment neked az eszed. A jobb lábadon barna, a bal lábadon fekete cipő van. Mit lükefa..áskodsz itt, így nem lehet sehová se menni!” – osztotta ki rendesen az öreg Korpát, aki a világ legjobb pókerjátékosát idéző nyugodtsággal csak ennyit felelt:

„Ez Szerbia. Itt mindent lehet.” – mondta, és elindult a piacra.

Mosolyfakasztó forgalmi

Hét év… Tibetben, folytatnák a megkezdett mondatot a filmrajongók. Másnak meg bizonyára az jut eszébe, hogy a házasságok esetében a hetedik év a vízválasztó, főleg Magyarországon, ahol a legtöbb válást az esküvő utáni hetedik esztendőben mondják ki.

„Lejárt” forgalmival külföldre…

Az előzmények: a szerb kormány 2017-ben hozott egy határozatot, amely szerint a szerbiai rendszámtáblák a korábban meghatározott hét év helyett kilenc éven át érvényesek, vagyis azoknak, akik 2011-ben regisztrálták az autójukat, nem kell új rendszámtáblát, illetve forgalmit igényelniük, hanem még két évig, vagyis 2020-ig használhatják a jelenlegit.

Július 5-től: A 15 évnél idősebb autókra évente két műszaki vizsga vár

Azokat az autókat, amelyek tizenöt évnél idősebbek ezentúl évente kétszer kell műszaki vizsgára vinniük a tulajdonosnak – ez az egyik, de minden bizonnyal a szerb állampolgárok pénztárcáját figyelembe véve a legjelentősebb újdonsága annak a szabályzatnak, amelyet május 5-én fogadtak el, így az új szabályokat július 5-től alkalmazzák majd.