Mint ahogy arról már írtunk is, igen nagy vitát váltott ki a szabadkai városi képviselő-testület mindössze egy napirendi pont miatt összehívott rendkívüli ülése, amelyen a képviselők arról szavaztak, hogy az önkormányzat még az idén szobrot állíttat Mátyás királynak a Corvin utcában.

A városi képviselő-testület 47 támogató, 7 ellenző és egy tartózkodó szavazat mellett döntött a szoborállításról, amelynek költségeit a kezdeményező, Csákány Lajos állja.

Maglai: Önöknek nincs érzékük ahhoz, hogy mit akar a nép

Szabadka tanácsa úgy döntött, hogy még idén szobrot állíttat Mátyás királynak a városban. Az emlékmű magánadományból készülne, felállítását a központba tervezik. Az egész alakos szobron két felirat kap helyet. Az egyiken a Matthias Rex (1458-1490), a másikon a szobor állítását pénzelő üzletember (Csákány Lajos) neve és a szoborállítás időpontja lesz olvasható.

Horvát Tímea (Vajdasági Magyar Szövetség), a város alpolgármestere a következőket mondta az ülésen:

Horvát Tímea (VMSZ) örül, hogy az ellenzék egy része támogatta a szoborállítási javaslatot

Ez egy polgári kezdeményezés, amelyet egyhangúlag fogadott el a bizottság, valamint a városi tanács is, s amely a javaslatot a képviselő-testületnek továbbította elfogadásra. Örülök neki, hogy a szoborállításról szóló javaslatot az ellenzék egy része is megszavazta, viszont sajnálom, hogy a másik része, banális okokra – mint például a rendkívüli ülés összehívása, és a sürgősség, miközben egyes dolgok nem kerültek még sorra –, hivatkozva nem támogatta – mondta Horvát, aki hozzátette, az idén van a jubileum, s ők egy történelmi emlékművet hagynak majd a jövő generációira.

„A szobor helye jó, ez a legfrekventáltabb utca a városban, s bízok benne, hogy nemsokára megépül a szobor.”

Kalmár Zsuzsa, a Szabadka Polgári Mozgalma tanácsnoki csoport tagja elmondta, hogy a múlt héten, február 22-én volt a legutóbbi VKT ülés.

„A mostanira szerdán kaptuk a meghívót. Kissé értetlenül állunk a mai ülés ténye és az egyetlen napirendi pont előtt. Nem pazarlás ez a város részéről, hogy pusztán emiatt hív össze egy ülést?” – tette fel a kérdést, amire nem sokkal később választ is kapott, ugyanis Stevan Bakić, a hatalmi koalíció képviselője azt válaszolta, hogy százötvenezer dinárba, vagyis ezerháromszáz euróba került a rendkívüli ülés.

„Csákány Lajos részéről az anyagi önerőből történő szoborállítás igen nagylelkű kezdeményezés. Ugyanakkor az, hogy a város egy meglehetősen szűk, éttermekkel, szórakozóhelyekkel teli utcája kapta Corvin Mátyás nevét, önmagában még nem elég jó ok arra, hogy egy ilyen léptékű uralkodó és történelmi személyiség egészalakos szobra ebbe az utcába kerüljön. Ez az utca egy építészetileg eklektikus, polgári, XIX. század végi, XX. század eleji hangulatot árasztó utca” – mondta Kalmár, aki hozzátette, számos szobor, ugyancsak Csákány Lajosnak köszönhetően díszíti azt. Tipikusan modernista szobrok Sava Halugintól, valamint számos polgári, hétköznapi pillanatképeket rögzítő szobor: a sétapálcás férfitól kezdve, aki a Boss kávézó házfalának dől, a bohócon, a szaxofonoson át a kerékpárt toló hölgyig. Ebbe az utca képét hangsúlyosan meghatározó keretbe semmiképpen sem illene be a reneszánsz kori Mátyás egészalakos szobra.

Kalmár egyúttal arra biztatta Csákányt, ha teheti, mecénásként támogassa a szabadkai kulturális életet és művészeket, mert ismerve a helyi városvezetés ezirányú közönyét, a teljes leépülés szinte elkerülhetetlen.

„Mátyás királyhoz méltóbb tágasság és a középkori Szabadkával azonosítható városrész illik. Azt gondoljuk, hogy a szobor helye a történelmi városmagban van. A legméltóbb hely a Ferences rendi templom előtti térségen található, a jelenlegi parkban. Ennek a városrésznek a rendezési terve már egy ideje készül. Jó alkalom volna tehát most a területrendezési terv készítésének felgyorsítására, beleértve az ott éktelenkedő szeméttárolók eltüntetését, valamint a templom és a park közötti autóparkoló átszervezését is.

Még egy fontos szempont, amiről semmit sem tudunk: a szobrot ki készíti, hogyan fog kinézni? A terveket nem a döntés előtt kellene látnunk?

A kérdés, hogy vajon a nagy szerb-magyar összeborulás jelképe-e a helyi haladó városvezetés részéről, ha ezt a szobrot engedélyezi, vagy úgy gondolkodik, hogy most ezzel az engedménnyel úgymond le vannak kenyerezve a magyarok, és olyasmikkel ne foglalkozzanak, mint a nyelvhasználati jogok egyre drasztikusabb megnyirbálása, vagy, hogy a szabadkai Városházán egyre kevesebb a magyarul beszélő és értő ember” – hallhatták a jelenlevők az MM képviselőjétől, aki azt is hozzátette, még mielőtt az a vád érné, hogy az ellenzék már semminek sem örül és semmit sem támogat, még egyszer üdvözli a kezdeményezést, s reméli, hogy Csákány Lajos értő partnereket talál a kivitelezéshez és a városvezetéssel együtt újragondolja a Mátyás szobor méltó helyét, ami az ellenzék szerint a Ferences rendi székesegyházzal szembeni parkban lenne a legmegfelelőbb.

Kalmár egyúttal arra biztatta Csákányt, ha teheti, mecénásként támogassa a szabadkai kulturális életet és művészeket, mert ismerve a helyi városvezetés ezirányú közönyét, a teljes leépülés szinte elkerülhetetlen.