Szabadka tanácsa úgy döntött, hogy még idén szobrot állíttat Mátyás királynak a városban. Az emlékmű magánadományból készülne, felállítását a központba tervezik. Az egész alakos szobron két felirat kap helyet. Az egyiken a Matthias Rex (1458-1490), a másikon a szobor állítását pénzelő üzletember (Csákány Lajos) neve és a szoborállítás időpontja lesz olvasható.

A városi képviselő-testület pénteki ülésén is sok szó esett a tervezett szoborállításról. Az ellenzéki képviselők, anélkül, hogy megkérdőjelezték volna Mátyás király történelmi jelentőségét, a szoborállítással kapcsolatos döntéshozatalt nehezményezték, sokan pedig az emlékmű tervezett helyszínét is kifogásolták, mondván, nem méltó a nagy királyhoz, hogy egy olyan utcában kapjon szobrot, amely zömmel kávézókkal, kocsmákkal van tele.

„Képviselői csoportunk álláspontja kettős. Egyesek támogatni fogják ezt a javaslatot, mások ellenezni. Azok, akik ellenzik, a döntéshozatal módja miatt teszik ezt. Nem helyénvaló, hogy egyes ügyeket soron kívül intézzünk. Az idei év Mátyás király emlékéve. Az egész év. A mostani eljárás a mecénást is kínos helyzetbe hozza, hiszen nem méltó módon születik meg a döntés. Jó is lenne, ha Önök ilyen gyorsan döntenének például akkor, amikor meg kell oldani a peremvárosi orvosi rendelők ügyét. Önök bezáratják a csantavéri és bajmoki ügyeletet, a nép elégedetlen, de nem ezzel foglalkozunk, hanem azzal, hogy rendkívüli eljárásban döntsünk egy szobor felállításáról. Önöknek nincs érzékük ahhoz, hogy mit akar a nép. Emellett a helyszín, ahová a szobrot állítanák, nem megfelelő, olyan helyszínt kellene találni, amely méltó Mátyás király életművéhez és nagyságához” – jelentette ki Maglai Jenő, a Szabadka Polgári Mozgalma vezetője.

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségének képviselője, Tomislav Žigmanov is úgy látja, hogy vannak hiányosságai a döntéshozatali eljárásnak.

Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője támogatta a szoborállításra vonatkozó kezdeményezést, annál is inkább, mert nem a haladók és a VMSZ megállapodásáról, hanem a képviselő-testületi többség véleményéről van szó.

A Demokrata Párt tanácsnokai lelkiismeretük szerint szavazhattak.

Mátyás király szobra a Corvin Mátyás utca 8. elé fog kerülni. A városi képviselő-testület 47 támogató, 7 ellenző és egy tartózkodó szavazat mellett döntött a szoborállításról, amelynek költségeit a kezdeményező, Csákány Lajos állja, tudatja a Magločistač.