Belebukott a székelyek fellógatásával való fenyegetőzésbe Mihai Tudose román miniszterelnök: a politikus benyújtja lemondását, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását – jelentette román hírforrásokra hivatkozva a távirati iroda.

Miután a Szociáldemokrata Párt végrehajtó bizottsága megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, Mihai Tudose bejelentette lemondását a testület hétfői ülésén – írta a Maszol.ro. A Transindex szerint azonban a PSD végrehajtó bizottságának ülése délután négy órakor kezdődött, és az innen kiszivárgott hírek szerint többen is arra kérték Liviu Dragnea pártelnököt és Mihai Tudose miniszterelnököt, hogy oldja meg a pártban kialakult konfliktust, a Tudose-kormány pedig folytassa munkáját.
A Transindex a Digi 24-re hivatkozva azt írta, hogy ötvenkilencen szavaztak arra, hogy Tudose távozzon, négyen nemmel szavaztak és négyen tartózkodtak. A hírtelevízió és a Hotnews értesülései szerint is Paul Stănescu lesz az ügyvivő miniszterelnök.
A román miniszterelnök egyik kijelentése néhány napja váltott ki hatalmas botrányt, miután a székely autonómiával kapcsolatban azt mondta, „ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lobogni mellette a helyi felelősök is.”

Az előzményekről itt olvashatnak:

Hatalmas hullámokat vet Tudose lebegős nyilatkozata

Nem csillapodnak a kedélyek sem Budapesten, sem Bukarestben a román miniszterelnök múlt héten elhangzott, elhíresült nyilatkozata kapcsán: hétfőn a Fidesz-frakció jelentette be, hogy Mihai Tudose „elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan nyilatkozata miatt” Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke keddre összehívta a testület rendkívüli ülését. Hasonló kezdeményezést már az MSZP is tett vasárnap.