Nem csillapodnak a kedélyek sem Budapesten, sem Bukarestben a román miniszterelnök múlt héten elhangzott, elhíresült nyilatkozata kapcsán: hétfőn a Fidesz-frakció jelentette be, hogy Mihai Tudose „elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan nyilatkozata miatt“ Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke keddre összehívta a testület rendkívüli ülését. Hasonló kezdeményezést már az MSZP is tett vasárnap. Tudose nyilatkozatát egyébként minden magyarországi parlamenti párt élesen ítélte el.

Emlékezetes, hogy a román kormányfő szerdán este a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban többek között azt nyilatkozta a Realitatea hírtelevíziónak: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is“.

Közben a román külügyminisztérium provokációnak nevezte és közleményben ítélte el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) múlt hétvégi akcióját, amelynek során a szervezet aktivistái székely zászlóval takarták le a feliratot és a címert Románia budapesti nagykövetségének bejáratánál.

Bukarest felkérte a magyar hatóságokat, hogy biztosítsák a román külképviselet épületeinek és személyzetének sérthetetlenségét, erről pedig párbeszédet akar folytatni Magyarország bukaresti nagykövetével.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter (aki a múlt héten behívatta Románia budapesti nagykövetét egy beszélgetésre Tudose nyilatkozata kapcsán), hétfőn reggel az M1 aktuális csatornán elmondta: Magyarország mindig is kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatra törekedett Romániával az ott élő magyar közösség érdekében, de teljességgel elfogadhatatlannak tartja a 21. századi Európában, hogy egy komplett nemzeti közösséget és annak vezetőit akasztással, halállal fenyegetnek meg.

A magyar kormánynak kötelessége világossá tenni, hogy egy ilyen kijelentés teljes egészében tarthatatlan, és kiírja Románia miniszterelnökét a kulturált európai politikusok sorából – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a román miniszterelnök nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, Európában zajlanak viták az autonómiáról, és léteznek különböző autonómiaformák, de a 21. században nem lehet megkérdőjelezni annak a legitimitását, hogy az autonómiáról lehet-e vitázni. A vitát meg kell vívni, de közben halállal fenyegetni, elfogadhatatlan Szijjártó szerint.