Nemcsak a labdarúgópályán, hanem a pályázati lehetőségek esetében is a legjobb évét zárta a tóthfalusi Nyers István Labdarúgó Akadémia. A három korosztályos csapatuk mérlege a 26 mérkőzésen: 23 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, ami bizonyítja, hogy kiváló munkát végzett a hét edzőből álló szakmai stáb.

„Tartalmas évet hagyunk magunk mögött. A sportegyesületünk, a diákotthonunk és az iskola egy egészet alkot, hiszen a gyerekekkel többféle módon foglalkozunk, s igyekszünk nagyszerű fiatalokat nevelni testi, szellemi és lelki vonatkozásban is. A diákotthonunk 2017-ben mindössze 15-20 napot nem üzemelt. Hálásak vagyunk azoknak, akik egész évben támogattak bennünket, s közülük is kiemelném a csantavéri Gebit, az oromi Szent Márk kft., valamint könyvadományokkal többen is hozzájárultak könyvtárunk gazdagításához” – mondta bevezetőjében Utasi Jenő, az akadémia elnöke.

Remete Andrea, az akadémia munkatársa röviden összefoglalta a sikeres pályázatokat (Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány pályázata, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a Magyar Kultúráért és oktatásért pályázata, Szekeres László Alapítvány kisösszegű pályázata), amelyeknek köszönhetően taneszközöket és konyhai gépeket vásároltak, s a táborokban való részvételt is ingyenessé tették.

Bagi Zsolt, a Nyers István Labdarúgó Akadémia egyik alapítója és projekt koordinátora a romániai Igazfalvával közösen beadott, nyertes IPA-programot ismertette, amelynek összértéke 214 ezer euró, ebből a Nyers István Akadémia része 114 ezer euró. A konténerek, amelyekből öltözőt készítenek majd, már megérkeztek, s amennyiben az időjárás is engedi, az eredeti helyükre, a pályával szemben helyezik majd el őket. A pályázat önrészének finanszírozására a magyarkanizsai önkormányzatnál és a Tartományi Pénzügyi Titkárságnál is sikeresen pályáztak vissza nem térítendő támogatásra.

Volford Tibor, az akadémia főedzője szerint nagyon pozitív és eredményes évet zártak. Tavaly az U19-es csapatukkal belekóstoltak a másodosztályba, az idén nem indítottak együttest ebben a korosztályban, de jövőre a terveik között szerepel a 19 éven aluliakból álló csapat benevezése a bajnokságba.

„A nyári toborzótáborunk egyre szélesebb területről vonzza ide a fiatalokat, s nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egyre többen felismerik a minőségi munkánkat. A toborzók után a fiatalokat kétféleképpen vontuk be az akadémia munkájába: vagy beköltöztek a kollégiumba, vagy pedig a közelebbi településeken élőkre jellemző, hogy utaznak az edzéseinkre. Ezen kívül Oromon is szervezünk edzéseket, így az ottani gyerekeknek is megvan a lehetőségük, hogy bekapcsolódjanak az akadémia programjába.” – mondta Volford.

Az akadémia a 2017/2018-as idényben három korosztályban (U13, U15 és U17) indított csapatot: az U17-esek valamennyi mérkőzésüket megnyerték, s százszázalékos teljesítménnyel lettek őszi bajnokok. Az U15-ösök a szabadkai Spartacus mögött a második helyen várják a tavaszi folytatást, az U13-asok holtversenyben az adai AFK-val, az első helyen állnak.

Volford kiemelte, hogy továbbra is folytatják a Ferencváros Labdarúgóklubbal az együttműködést, s bízik abban, hogy a jelenlegi csapatokban játszók közül lesz olyan labdarúgó, akit a budapesti zöld-fehérek szívesen látnak majd a soraikban. A Fradi mellett a készségfejlesztő és képzési módszert alkalmazó Coerver Coaching Srbija szervezettel, valamint a MATCHmeetinget, egy egyedülálló interaktív elemző és oktató rendszert működtető céggel is folytatódik az együttműködés.

A Sajtószabadság Alapítvány munkatársának a kérdésére, mit gondolnak arról, hogy Tóthfalutól mindössze negyven kilométerre, Topolyán épül az ország egyik legjobb akadémiája, s ez változtat-e valamit a tóthfalusi intézmény jövőbeli tervein, az akadémia vezetői a következőket nyilatkozták:

Volford Tibor: A személyes véleményem az, hogy van annyi tehetséges fiatal labdarúgó, hogy mindkét intézményt megtöltse minőséggel. A két egyesület, vagyis a topolyai TSC és köztünk pozitív a kapcsolat, s az együttműködési tárgyalások is elindultak, viszont erről bővebben majd akkor tudunk nyilatkozni, ha lesznek konkrétumok is.

Utasi Jenő: A mi célunk az utánpótlásképzés, s a terveink között nem szerepel az első osztályban való indulás, így egymásra tudjuk építeni a terveinket, ami azt jelenti, hogy nem a széthúzás, hanem az együttgondolkodás a fontos. Ehhez természetesen sok egyeztetés és megbeszélés szükséges. A mi célunk, hogy elérjük az óvodás korú gyereket is, s aztán a topolyaiakkal egymásra épülve építkezhetünk.

Nyitóképünkön (balról jobbra): Utasi Jenő, Volford Tibor, Remete Andrea és Bagi Zsolt.

Topolyai fociakadémia – hogy lesz ebből nemzeti ügy?

Vajdaságot is elérte az immár határtalannak nevezhető orbáni fociláz: Dunaszerdahely, Eszék, Munkács és Csíkszereda után egy vajdasági település is (több) milliárd forintos támogatásban részesül. Habár Tóthfaluban már működik egy fociakadémia, nem azt fejlesztik, bővítik, hanem egy újat építenek Topolyán, ahol a felnőtt csapatban mindössze egy magyar anyanyelvű játékos szerepel.