Véletlenek pedig nincsenek:

  • – három nappal azután, hogy az N1 televízió oknyomozásba kezdett a még nem létező, de a magyar államtól már 3 milliárd forint támogatásban részesülő topolyai labdarúgó-akadémiával kapcsolatban
  • – ugyanazon a napon, amikor a 444.hu közzétette a topolyai fociakadémiáról készült riportját,

no, akkor mi történik? Az, hogy a magát innovatívnak tekintő Hristov consulting menedzsment tanácsadással foglalkozó kommunikációs cég levelet küld a szerbiai tájékoztatási eszközöknek azzal a címmel, hogy: fociakadémia épül Topolyán!

Azon kívül, hogy kapásból az Oscar-díjas Robin Williams örökzöld beköszönése jutott eszünkbe (Jó reggelt, Vietnam!), természetesen átfutottuk a szöveget is, abban bízva, hogy találunk benne olyan újdonságot, olyat, ami eddig nem került nyilvánosságra, de amit Zsemberi János, a Sat-Trakt tulajdonosa, a topolyai sport mecénása, a VMSZ tagja és a községi képviselő testület mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondott az általa alkalmazott belgrádi kommunikációs cégnek.

– az akadémia a Magyar Labdarúgó-szövetség 9,5 millió eurós támogatásából épül majd meg (helyesebb lenne a Magyar Kormányt megnevezni, de üsse kő, ma sokat sütött a nap, nem leszünk kukacosak)

– a támogatást a topolyai TSC kapja, hogy megépítse a fociakadémiát, amely majd segíti a szépszámú fiatal labdarúgók fejlődését (ez sem pontos, mert a Délvidék Sportakadémia kapta a három milliárd forintot, de, ahogy mondani szokás, egy a tábor, egy a zászló)

– A TSC főtámogatója, a Sat-Trakt cég tulajdonosa, aki egyben a Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) végrehajtó bizottságának is a tagja, Zsemberi János kihangsúlyozta, hogy a TSC fociakadémiája a labdarúgás népszerűsítésének központi helye lesz Bácskában (mi se mondhattuk volna szebben, jár a szívecske)

– A támogatást az akadémia központi pályájának, vagyis egy új, a mai labdarúgás igényeinek és a magas követelményeknek megfelelő stadion és a hozzá kapcsolódó helyiségek építésére fordítjuk – mondta Zsemberi

– Az akadémiában lesz egy teljesen felszerelt súlyzóterem, szauna és egy olyan helyiség is, ahol a játékosok terhelés alatti teljesítményét mérik. Négy segédpálya épül majd, ebből három műfüves, egy pedig a tél folyamán mindig be lesz fedve. A topolyai akadémia mintegy negyven gyereket képes elszállásolni, akiknek megfelelő étrendet is biztosítanak (elsőre kicsit kevés a negyven, de nem akarunk okoskodni)

– A tervek szerint a topolyai labdarúgó-akadémia két éven belül megépül

– A támogatást ezen kívül a környező mintegy tíz klub megsegítésére is fordítják majd, a topolyai vonzáskörzetben található egyesületek infrastruktúrájának és munkafeltételeinek a javítására

– A TSC célja, hogy a fociakadémia megvalósulásának köszönhetően javuljanak a munkafeltételek az utánpótlásnevelés terén, és hogy a gyerekek minél jobban fejlődjenek a lakóhelyük közelében

És akkor jön az összegzés: a labdarúgó-akadémiának hosszú távon kell Vajdaságban és Szerbiában a tehetségeket nevelnie és az infrastruktúrát fejlesztenie.

A végére pedig egy kis múltidézés: a TSC 2013-ban ünnepelte meg fennállásának 100. évfordulóját. A cég fő támogatója a topolyai Sat-Trakt. A klubban többek között olyan játékosok nevelkedtek és játszottak, mint például: Lőrincz László, Zvezdan Terzić, Zlatko Krmpotić, Nikola Žigić, Andrija Kaluđerović és a jelenlegi szerb válogatott, Dušan Tadić.

A közleményt a szerb tájékoztatási eszközök is megkapták, s azonnal le is közölték. Az Alo címnek azt adta, hogy: a magyarok 9,5 millió euró értékű stadiont ajándékoztak nekünk, míg a B92 írása szerint: a magyarok 9,5 millió euróért építenek stadiont Szerbiában.

A témával kapcsolatos korábbi cikkeinket itt és itt találja.

Borítókép: Botos Tamás (444.hu)