Nem, nem és nem, minden hiába, a Szerb Haladó Pártra nem vonatkozik a törvény. Még akkor sem zavartatják magukat, ha ezt a velük minden – önkormányzati, tartományi, köztársasági – szinten is koalícióban levő Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői dörgölik az orruk alá.

Aki esetleg nem tudná, október 8-án Zenta községben helyi közösségi választásokat tartottak. Keviben csak a Szerb Haladó Párt tagjai jutottak be a helyi közösségi tanácsba. Abba most talán ne menjünk bele, ha egy magyar faluban, a szerb értékekért harcoló párt magyar anyanyelvű jelöltjei győznek, az mekkora tudathasadásos állapotról árulkodik. A legtöbb szavazatot Szűgyi Imre kapta, amihez gratulálunk, azonban akadt egy kis gond, ugyanis a Korrupcióellenes Ügynökség kimondja: A községi képviselő-testület tagja nem lehet egyidőben elnöke, vagy tagja az ugyanahhoz a községhez tartozó helyi közösség tanácsának, mert ez ellentétben áll az Ügynökségről szóló törvény 27. szakasza 2. és 3. bekezdésének, amely a tisztségviselők kötelezettségeit szabályozza”. A gond pedig abból ered, hogy Szűgyi Imre a zentai képviselő-testületben is tag.

Elsőként a Magyar Mozgalom zentai szervezete reagált, amely felszólította Szűgyi Imrét, hogy azonnali hatállyal mondjon le a két tisztsége (községi képviselő, tanácstag a helyi közösségben) egyikéről, a Szerb Haladó Pártot pedig, hogy nyilvánosan határolódjon el képviselője törvénytelen viselkedésétől.

Orwell Keviben

Helyi közösségi választásokat tartottak október 8-án, vasárnap Zenta község területén. Keviben a legtöbb szavazatot (a jegyzőkönyv szerint 256-ot) Szűgyi Imre, a Szerb Haladó Párt tagja, községi képviselő kapta. A Korrupcióellenes Ügynökség ezzel kapcsolatos állásfoglalása több, mint egyértelmű: „ A községi képviselő-testület tagja nem lehet egyidőben elnöke, vagy tagja az ugyanahhoz a községhez tartozó helyi közösség tanácsának, mert ez ellentétben áll az Ügynökségről szóló törvény 27.

Utána a VMSZ tartott sajtótájékoztatót, amelyen elsősorban saját magát ünnepeltette, mivel a hét helyi közösségből ötben megszerezte a többséget. Lőrinc Csongor, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetének elnöke azért nem felejtett el szépen, kulturáltan odaszúrni a Szerb Haladó Pártnak, amikor azt mondta:

„Hangsúlyozni kell, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a törvényekkel összhangban olyan jelölteket támogatott, akik esetében nem merül fel összeférhetetlenség a különböző funkcióik között”.

Az, hogy a Szerb Haladó Párt a Magyar Mozgalom felszólítását semmibe veszi, nem lepett meg senkit. De az, hogy a koalíciós partner finom kritikájával szemben is úgy viszonyulnak a haladók, mintha az meg sem történt volna, az azért elgondolkodtató. Főleg azok szemszögéből kellene, hogy az legyen, akik úton-útfélen hangoztatják, milyen jól működik ez a koalíció, hiszen ott vannak, annál az asztalnál, ahol a döntések születnek. Igen, ott vannak, ott hallgatják őket, és közben asszisztálnak a törvénytelenségekhez. Mert ugyan minek lehetne azt nevezni, hogy egy kérdést nem tettek fel Szűgyi Imrének, aki jelen volt az képviselő-testület pénteki ülésén, és nagy bölcsen, szavazatával támogatta a Korrupcióellenes Akciótervet.

De fogadjuk el, Szűgy Imre megtartja helyét a képviselő-testületben, és a helyi közösség tanácsában lemond. Ezt el is fogadná mindenki, kivéve a haladókat, ugyanis vasárnap este a Kevi Helyi Közösség Kevi (nem vicc, kétszer írták le) facebook oldal közzétett egy fényképet, amelyen Szűgyi Imre is ott áll (balról a harmadik). A képhez tartozó szöveg: Megalakult Kevi Helyi Közösségben az új tanács.

Megalakult Kevi Helyi Közösségben az új tanács.

Posted by Kevi Helyi Közösség Kevi on Sunday, October 15, 2017

A bejegyzést megosztotta Tatjana Balo, a zentai képviselő-testület elnöke, valamint Danilo Popov, a városi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tanácsosa. Úgy tűnik, őket nem zavarja a törvénytelenség, de hát miért is zavarná, amíg saját párttagjuk követi el azt, addig minden rendben van. Ezzel csak az a baj, hogy a világ nem így működik. Szerbia igen, de egyszer minden „jónak” vége szakad…

Surányi Zsolt