Helyi közösségi választásokat tartottak október 8-án, vasárnap Zenta község területén. Keviben a  legtöbb szavazatot (a jegyzőkönyv szerint 256-ot) Szűgyi Imre, a Szerb Haladó Párt tagja, községi képviselő kapta.

A Korrupcióellenes Ügynökség ezzel kapcsolatos állásfoglalása több, mint egyértelmű: „A községi képviselő-testület tagja nem lehet egyidőben elnöke, vagy tagja az ugyanahhoz a községhez tartozó helyi közösség tanácsának, mert ez ellentétben áll az Ügynökségről szóló törvény 27. szakasza 2. és 3. bekezdésének, amely a tisztségviselők kötelezettségeit szabályozza (…)”. Az állásfoglalás teljes szövege egyébként megtekinthető az Ügynökség honlapján, Mišljenje 014-011-00-0189/17-11 címszó alatt).

Valamennyi helyi közösségben mindegyik községi képviselő tiszteletben tartotta ezt az állásfoglalást. Az egyedüli kivétel a Szerb Haladó Párt, Kevi és Szűgyi Imre. Az embernek óhatatlanul is George Orwell Állatfarm című, világhírű szatirikus regénye jut az eszébe, és annak méltán híressé vált mondása, mely szerint „minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”.

A Magyar Mozgalom zentai alapszervezete döbbenettel áll a tény előtt, mely szerint a Szerb Haladó Párt egyes tagjai úgy vélik, a törvény mindenkire vonatkozik, csak épp rájuk nem, és felszólítja Szűgyi Imrét, hogy azonnali hatállyal mondjon le a két tisztsége (községi képviselő, tanácstag a helyi közösségben) egyikéről, a Szerb Haladó Pártot pedig, hogy nyilvánosan határolódjon el képviselője törvénytelen viselkedésétől.

Nyitóképünkön Tatjana Balo, a zentai képviselő testület elnöke és Szűgyi Imre, aki jelen pillanatban egyszerre helyi közösségi tanácstag és a képviselő testület tagja is