„A feleségemmel és a gyerekemmel Szegedre mentünk családi ebédre, mivel a testvérem ott él. A tiszaszigeti határon igen kellemetlen élményben volt részünk, ugyanis a magyar határőr közölte, hogy a fiam útlevele 75 nap múlva, vagyis két és fél hónap múlva lejár. Azt válaszoltam, hogy igen, tudjuk, de ezzel mi a gond? A határőr azt felelte, hogy a törvények szerint a gyerekem nem léphet be az Európai Unió területére, mivel az útlevelének érvényessége 90 napnál több kell, hogy legyen. Hiába magyaráztam neki, hogy csak egy családi ebédre megyünk, ő hajthatatlan volt, és vissza kellett fordulnunk. Mérgemben elmentem a Horgos-Röszke határátkelőhöz, ahol gond nélkül beléphettünk Magyarország területére, így – igaz, hogy a megbeszélt időponthoz képest másfél órás késéssel, de – mégis megérkeztünk a testvéremhez.

Az lenne a kérdésem, hogy a határőrnek valóban jogában állt-e bennünket a fiam útlevele miatt visszafordítani?” – írta egy olvasónk, akinek a kérdésére a válasz: igen.

A határőr alkalmazta azt a 2013. július 19-én életbe lépett EU-s rendeletet, amely értelmében egy harmadik országbeli állampolgár (Szerbia is ide tartozik) csak olyan okmánnyal léphet be a schengeni térségbe, amelynek az érvényessége legalább 90 nappal meghaladja a schengeni térségből történő kiutazás dátumát. Magyarul: amikor elhagyja a schengeni övezetet, az útlevele még legalább három hónapig érvényes kell, hogy legyen.

A szerb útlevéllel 112 országba lehet utazni vízum nélkül

A Passport Index által elkészített rangsor élén a német és a szingapúri útlevél áll, ugyanis mindkettővel 159 országba lehet utazni vízum nélkül. A magyar útlevél a nyolcadik erősségi csoportban található (151 ország), a szerbet pedig a 37. erősségi csoportba sorolták, mivel ezzel az okmánnyal 112 országba lehet vízum nélkül beutazni.

Mivel a fiának az útlevele már a belépéskor kevesebb, mint 90 napig volt érvényes, így a határőr az előírások szerint járt el. Más kérdés, hogy Röszkén gond nélkül átmentek, mivel az ottani határőr nem csinált ebből problémát. Pár hete egy kollégánk hasonló helyzetben volt, azzal, hogy őt éppen Röszkén küldték vissza. Ő akkor átment a másik röszkei átkelőhöz, ahol a határőr nem csinált abból problémát, hogy egy hónap múlva lejár az útlevele.

Fontos kiemelni, hogy az utazás előtt pár hónappal korábban nézzék meg az útlevelek érvényességét, s, amennyiben a családtagok közül valakinek az útlevele 90 nap múlva lejár, akkor csináltassanak újat.

Különösen figyeljenek most erre azok, akik Görögországba mennek nyaralni, ugyanis a görögök is a schengeni övezethez tartoznak, és finoman szólva is nagyon bosszús lenne a család, ha mintegy 1000 kilométerrel a hátunk mögött kiderülne, hogy valamelyik családtagunk nem léphet be Görögország terültére.

Nem valószínű, hogy a görög határőrök a saját országuk ellen dolgoznának, és azokat a turistákat, akik a pénzüket Görögországban szeretnék elkölteni, nem engednék be az országba, de azért nem árt mindenre felkészülni.

Kettős állampolgár vezethet-e Szerbiában külföldi rendszámtáblás autót?

Egyre több szerbiai polgárnak van magyar állampolgársága. Közülük jó néhányan már magyar személyi igazolvánnyal is rendelkeznek, s sokszor szóba kerül, hogy magyar állampolgársággal és/vagy magyar személyi igazolvánnyal rendelkezők vezethetnek-e Szerbiában magyar rendszámtáblás személygépkocsit?