Nagyszabású koncerttel ünnepelte meg ötvenedik születésnapját kedden Lovasi András zenész, dalszerző, énekes a tegnap kezdődött Fishing on Orfű fesztiválon. Azonban nemcsak ő ünnepelt, hanem a rendezvény is, hiszen az idei immár sorrendben a tizedik orfűi esemény, amelynek programjában fellép a Csík zenekar, a 30Y, a Vad Fruttik, a Hiperkarma, a Halott Pénz, az Anna & the Barbies, a Punnany Massif, a Quimby és a Kiscsillag zenekar is.

 

A település központjában lévő Muskátli udvar és a Medvehagyma Ház a fesztivál külső programjainak két központja. A Muskátli étterem mögötti udvar FOO Színházkertté alakul át és napi két előadással várja az érdeklődőket. Itt lép közönség elé Mácsai Pál, Tenki Réka és a Kapa-Pepe páros (Mucsi Zoltán és Scherer Péter) is. Pénteken Katona Lászlóval, szombaton Thuróczy Szabolccsal egészül ki a duó. Fellép a L’art pour l’art Társulat és a Baltazár Színház is elhoz Orfűre egy üde komédiát. A vasúttársaságok a fesztiválra utazóknak ötvenszázalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosítanak bármely magyarországi belföldi állomásról a pécsi vasútállomásra.
A fesztivál honlapját itt érhetik el olvasóink:

Fishing On Orfű 2017

2017. június 20-21-22-23-24.

Mint tudjuk, „levesek készülnek porból”, így született Lovasi András is Pécsett hatvanhét nyarán, egészen pontosan 1967. június 20-án, később a Pécsi Tudományegyetem földrajzot tanult, de az intézmény a sorozatos hiányzásai miatt eltanácsolta. Húszéves volt, amikor Bräutigam Gábor dobossal, Kispál András gitárossal és Ózdi Rezső basszusgitárossal – aki néhány év múlva kiszállt a zenekarból – megalapította együttesét.

Lovasi András születésnapi koncertje

Az első leküzdendő konfliktus a név körül alakult ki, ugyanis többen is jó ötletnek tartották, hogy ők legyenek a Borz zenekar, de Kispál András tiltakozott ez ellen, s azt mondta, ő nem hajlandó olyan együttesben játszani, amelyet egy állatról neveztek el. Akkor még viszonylag egyszerűen feloldották ezt a helyzetet, s így lett a csoport neve Kispál és a Borz. Első koncertjüket az egyetemi Szenes Klubban adták, első albumuk pedig 1991-ben jelent meg Naphoz Holddal címmel.
A Kispál és a Borz hamarosan Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb rockzenekara lett, amiben óriási szerepe volt Lovasi András jellegzetes énekének és a magyar rockzenében akkoriban teljesen szokatlan, újszerű dalszövegeinek, verseinek, a szürrealizmusba hajló, finomhangolású költői világának.

A Fishing on Orfû fesztiválra érkező látogatók várakoznak a kapunyitásra a nyitónapon (Sóki Tamás felvétele / MTI)

Szerkesztőségünkben tartottunk egy kisebbfajta belső szavazást, megkértük munkatársainkat, hogy írják össze a kedvenc Lovasi-dalaikat, nem is csak a Kispál és a Borz korszakából, hanem a teljes életműből, vagyis az énekes szólólemezéről, filmzenéiből, de a Kiscsillag és a Budapest Bár repertoárjáról is válogathattak. Az így elkészült lista végül nagyon vegyes lett – ezt, kérjük, nézzék el nekünk, hiszen a jóindulat és a rajongás alakította ilyenné! –, de meggyőződésünk, hogy még ha nem is azonos az ízlése, és nem ugyanezeket a dalokat válogatta volna össze, mégis mindenki talál az alábbi slágerlistánkban a kedvére való szerzeményeket.

Ezzel az összeállítással tisztelgünk most Lovasi András előtt az ötvenedik születésnapja alkalmából!

Listánk pont olyan, mint egy totószelvény, hiszen pontosan 13+1 találatos!
Bízunk benne, hogy vannak rajta váratlanul előkerült szerzemények, úgymond egyedi meglepetéseredmények is, amelyeknél bizony nem jött be  a papírforma…
S mivel a felsorolás így már sokkal inkább hasonlít a sportfogadásra, semmint a hagyományos slágerlistákra, fontosnak tartjuk kiemelni azt is, hogy a sorrend nem tükröz értékítéletet. Hiszen nem értékelni és megítélni akartuk Lovasi András életművét, amikor összegyűjtöttük tőle a kedvenc dalainkat, hanem sokkal inkább tisztelegni előtte. Bízunk benne, hogy ez látszik is az alábbi felhozatalból.

1. Csillag vagy fecske

2. Zár az égbolt

3.Hang és fény

4. Alkohol

5. Tiszai pu.

6. Ha az életben

7. Az nem lehet soha…

8. Csiga

9. A pénz miatt

10. Szilvafácska

11. Kicsit szomorkás a hangulatom máma

12. I Like Gemenc

13. Az utolsó aktus a Földön

13+1. Emese

Hiányérzete van?

Be kell vallanunk, hogy nekünk is! De hát, sajnos, egy ilyen összeállításba sem férhet bele épp az összes kedvencünk…
Facebookos megosztásunk alá, kérjük, hogy mindenki írja be kommentben a kedvencét, amelyet hiányol erről a listáról. Ez lesz most a Szabad Magyar Szó első kívánságműsora: Olvasóink bejegyzései alapján állítjuk majd össze a következő slágerlistánkat!

A sátorállítás pillanatai: a fesztiválozók megérkeztek (és bejutottak!) a tizedik Fishing on Orfű fesztiválra

Végezetül itt mondjuk még el, hogy Lovasi András 2007-ben alapította meg a Fishing on Orfű fesztivált. A minden évben – akárcsak az idén is – teltházas fesztivál nevét a Kiscsillag zenekar egyik számáról kapta. Az lesz most a bónuszdalunk ezen a slágerlistán (csak azoknak, akik az utolsó betűig elolvassák cikkünket, és akik a Facebookon is bejegyzik kedvenc Lovasi-számukat!).

Mindenki másnak ez most itt a tiltott manna:

A Fishing on Orfű idei „védőszentje” Lévai Balázs. A nagyon hangulatos, emberi léptékűnek megmaradt fesztivál valamennyi koncertjét a kezdetektől rögzítik, az archívum már online is elérhető. A Kiscsillag rendszeres vendég az Ördögkatlan Fesztiválon is, amely hagyományosan az ő késő esti bulijukkal zárul.
Lovasi 2009-ben az európai parlamenti választáson a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt listáján a tizenhatodik helyen szerepelt, de csak gesztusként, meg sem fordult a fejében, hogy politikai pályára lépjen. Mint mondta, szövegeiben sem politizál, bár közéleti-közérzeti dalokat ír.
Tavaly jelent meg az Idáig tudom a történetet című életrajzi könyv, amelyről a szerző, Lévai Balázs azt mondta: „A történet Lovasi, a mondat én vagyok.” A cím utalás a Kiscsillag 2012-ben kezdett színházi koncertsorozatára, a „rockoperácskára”, amelyben a számaikat adták elő szöveges kísérettel, így bontakozott ki a történet. A folytatást tavaly mutatták be Semmi konferencia címmel, s az idén ennek egy új, kamaradarabbá formált változatával indultak turnéra, a női főszereplő Lovasi András felesége, Földes Eszter színésznő. A Semmi konferencia zenei anyaga Kiscsillag-lemezként jelent meg.

A Csík zenekar keddi koncertje a Fishing on Orfű fesztiválon

Lovasi András 2000-ben Huszka Jenő-díjat, 2001-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetését vehette át (a Kispál és a Borz akkori tagjaival közösen), 2002-ben Arany Zsiráf-díjat, 2005-ben Budapestért-díjat kapott. 2010-ben „nagy népszerűségnek örvendő zeneszerzői és előadóművészi tevékenysége elismeréseként” – a magyar könnyűzene legfiatalabbjaként – Kossuth-díjjal tüntették ki. Akkor a rá jellemző öniróniával így fogalmazott: „Ennek a díjnak köszönhetem, hogy megvásároltam életem első öltönyét, így elmondhatom, máris jelentős változást okozott az életemben.”
Ötvenedik születésnapján, június 20-án kezdődött a tizedik Fishing on Orfű fesztivál, a kedd esti Lovasi 50 koncerten számos régi zenésztárs is fellépett. A koncertet november 11-én a budapesti Papp László Sportarénában megismétlik, a zenész ismét eljátssza „az első ötven év legjobb dalait”.

Ferenczi György vendégként lépett fel kedden a Kaláka koncertjén a Fishing on Orfű fesztiválon

Olvassa el a korábbi fesztiváli tudósításainkat is:

Woodstock a határon

A Miklóshalma közelében elterülő poros puszta az év 361 napján semmi izgalmat nem tartogat – kivéve persze, ha valaki szereti a port és a szélerőműveket, de mindkettőt viszonylag gyorsan meg lehet unni, kivéve azon a négy napon, amikor a nickelsdorfi préri mintegy varázsütésre a rockerek Mekkájává változik.

A Subscribe lép fel a Linkin Park előtt a VOLT Fesztiválon

Rekordszámú vendéget várnak a 25. Telekom VOLT Fesztivál nyitónapjára Sopronba, ahol először lép fel magyar színpadon az amerikai szupercsapat, a Linkin Park. Az ünnepi koncert apropóján az idén egyetlen alkalommal újra színpadra áll a Subscribe, az éjszakai headliner szerepét pedig a Brains tölti majd be. Ünnepi programok egész sorával készülnek a 25.

Az Enter Shikari az idén is visszatér Magyarországra

Már csak néhány hét, s június 26-án kezdődik Magyarország legszerethetőbb fesztiválja, a soproni VOLT, ismét benépesül hát a Lővér kemping, fiatalokkal telik meg a város. A rendezvény egyik, már évek óta rendszeresen visszajáró vendége a 2003-ban alakult brit zenekar, az Enter Shikari, nekünk is az egyik kedvencünk, amely június 30-án lép fel a fesztivál nagyszínpadán.

Az idén is ott akarsz lenni a Sziget Fesztiválon?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Mit nekünk egy kis rasszizmus?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Szigeti históriák (2003/4)

Augusztus 9-én kezdődik az idei Sziget Fesztivál, sorrendben a huszonötödik, tehát egy jelentős fordulópont is egyben a rendezvény történetben. A negyed évszázad tiszteletére újítjuk fel (poroljuk le…) és folytatjuk immár itt, helyben, a szabad fórumunkon a sorozatot, amely sok-sok átalakuláson és metamorfózison esett át nyomtatott megjelenése idején, de mindvégig kitartott az eredeti elképzelés mellett, hogy élményszerűen elevenítse föl a Sziget Fesztivál történetét, illetve annak legfontosabb eseményeit.

Szigeti históriák (1993/1)

Augusztus 9-én kezdődik az idei Sziget Fesztivál, sorrendben a huszonötödik, tehát egy jelentős fordulópont is egyben a rendezvény történetben. A negyed évszázad tiszteletére újítjuk fel (poroljuk le…) és folytatjuk immár itt, helyben, a szabad fórumunkon a sorozatot, amely sok-sok átalakuláson és metamorfózison esett át nyomtatott megjelenése idején, de mindvégig kitartott az eredeti elképzelés mellett, hogy élményszerűen elevenítse föl a Sziget Fesztivál történetét, illetve annak legfontosabb eseményeit.

Szigeti históriák (1996/1)

Augusztus 9-én kezdődik az idei Sziget Fesztivál, sorrendben a huszonötödik, tehát egy jelentős fordulópont is egyben a rendezvény történetben. A negyed évszázad tiszteletére újítjuk fel (poroljuk le…) és folytatjuk immár itt, helyben, a szabad fórumunkon a sorozatot, amely sok-sok átalakuláson és metamorfózison esett át nyomtatott megjelenése idején, de mindvégig kitartott az eredeti elképzelés mellett, hogy élményszerűen elevenítse föl a Sziget Fesztivál történetét, illetve annak legfontosabb eseményeit.

Szigeti históriák (1997/1)

Augusztus 9-én kezdődik az idei Sziget Fesztivál, sorrendben a huszonötödik, tehát egy jelentős fordulópont is egyben a rendezvény történetben. A negyed évszázad tiszteletére újítjuk fel (poroljuk le…) és folytatjuk immár itt, helyben, a szabad fórumunkon a sorozatot, amely sok-sok átalakuláson és metamorfózison esett át nyomtatott megjelenése idején, de mindvégig kitartott az eredeti elképzelés mellett, hogy élményszerűen elevenítse föl a Sziget Fesztivál történetét, illetve annak legfontosabb eseményeit.

Szigeti históriák (2000/3)

Augusztus 9-én kezdődik az idei Sziget Fesztivál, sorrendben a huszonötödik, tehát egy jelentős fordulópont is egyben a rendezvény történetben. A negyed évszázad tiszteletére újítjuk fel (poroljuk le…) és folytatjuk immár itt, helyben, a szabad fórumunkon a sorozatot, amely sok-sok átalakuláson és metamorfózison esett át nyomtatott megjelenése idején, de mindvégig kitartott az eredeti elképzelés mellett, hogy élményszerűen elevenítse föl a Sziget Fesztivál történetét, illetve annak legfontosabb eseményeit.