Corax így látja a szerbiai választásokat

Miután a bulvármédián keresztül ismételten bedobták a közbeszédbe az újabb előrehozott parlamenti választások témáját, a politikai paletta részvevői is véleményt formálnak. A hatalmi oldal, vagyis elsősorban a haladó párt csak annyit árult el, hogy ez a forgatókönyv is játékban van, az ellenzéki pártok többsége készen áll a megmérettetésre, de akad, aki szerint a jelenlegi helyzetben a bojkott a legjobb megoldás.

Zoran Živković, az Új Párt szombaton újraválasztott elnöke szerint a rendkívüli választások igazából rendesnek tekinthetők.

„Minden évben rendkívüli választások vannak, minden nap rendkívüli sajtótájékoztatókat láthatunk, úgyhogy igen nehéz megkülönböztetni egymástól a rendes és rendkívüli eseményeket, de egész biztos, hogy ez nem normális” – mondta a politikus, aki szerint azért valószínű a választások kiírása, mert Vučić egy gyáva politikus, nincs bátorsága a belgrádi választásokon részt venni.

A Demokrata Párt szerint a haladók újabb választási nekifutása a félelem és az országban uralkodó politikai instabilitás jele. A DP örvend a bejelentésnek, mert meggyőződésük, hogy a haladók veszíteni fognak.

„A napnál is világosabb, hogy Aleksandar Vučić azért akar parlamenti választásokat kiírni, mert tudja, Belgrádban veszíteni fog. Nincsenek a fővárosban eredményei, emberei, nincs csapata. Közös érdekünk az országot visszaterelni a normális demokratikus menetbe, ezért a belgrádi választásokon koalícióban kell részt vennie az ellenzéknek” nyilatkozta Tamara Tripić alelnök.

A Dverit sem lepte meg az újabb választások híre, ugyanis az SZHP folyamatosan átmeneti állapotban tartja az országot. Ezért ők az ellenzéket bojkottra szólítják majd fel – közölte Marija Janjušević a párt parlamenti képviselője. Érvelése szerint jelen helyzetben, Szerbiában nincsenek meg a feltételek a szabályos és korrekt választások lebonyolítására, ezért a bojkott az egyedüli megoldás, amelyről minden ellenzéki erővel tárgyalni fognak.

Saša Janković, akinek vasárnap alakult meg mozgalma, Szerbia Szabad Polgárai néven, úgy gondolja, Vučić magától fog megbukni irreális ígéretei miatt, legkésőbb három éven belül.