(Fotó: Tanjug)

Megalakult Belgrádban Saša Janković volt ombudsman politikai mozgalma, amely a Szerbia Szabad Polgárai (Slobodni građani Srbije) nevet kapta. A mozgalom elnökévé az elnökválasztáson második helyen végző egykori jogvédőt választották meg.

Az alakuló közgyűlésen az új mozgalom 62 alapítója volt jelen, közöttük az elnökválasztás során is Saša Janković mellett kiálló Nikola Đuričko színész, Vlado Georgiev és Vasil Hadžimanov zenészek, Božo Prelević ügyvéd és Ratko Božović színész, de vajdasági magyarok is voltak. Magánemberként a mozgalom alapítói között ott vannak Garai Zsolt Szabadkáról valamint Sándor József és Kókai Péter Zentáról.

Szavaznak az alapítók (Fotó: Tanjug)

A mozgalom létrehozói aláírták annak alapítói okiratát és elfogadták az alapszabályt, amely a kisebbségi jogokra is kitér. Saša Janković elnökké választását a jelenlévők egyhangúan támogatták, csak ő maga tartózkodott a szavazásnál.

„Dolgunk akad bőven. A mozgalom visszaadja a polgároknak a mosolyt. Dolgozni fogunk és sikeresek leszünk. A társadalom meggyógyítása céljából gyűltünk össze, amely ma mélyen megosztott. Számos célunk van, amelyeket elérünk, demokratikus hozzáállásunknak köszönhetően, amelyet ma is igazoltunk. Megtiszteltetés számomra, hogy a mozgalom elnöke lehetek és hiszek benne, hogy igen gyorsan elmondhatom: Szerbia egy jobb hely lett – mondta a közgyűlésen a megválasztott elnök.

Saša Janković egy hónappal ezelőtt nyilatkozott új mozgalma céljairól a Szabad Magyar Szónak, ez itt olvasható:

Szerbia nem egy elátkozott ország

Szerbia munkanélküli polgára – ez állhatna Zentára és Szabadkára látogatott pénteken, megbeszélést folytatott a Magyar Mozgalom vezetőségével. Miről esett szó? Saša Janković névjegyén, miután megszűnt ombdusmani megbizatása, ő azonban úgy véli, 600 ezer ember szavazata kötelezi, ezért folytatja a harcot egy normális ország kiépítéséért.