A Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) már korábban figyelmeztetett, hogy az országban a hatalom valamennyi szintjén „a cimborák és a párttársak” a saját jólétüket szem előtt tartva uralkodnak, s a Költségvetési Tanács jelentése ezt meg is erősítette, ugyanis az elemzésből kiderült, hogy a szerbiai városok és helyi önkormányzatok mintegy egy milliárd euróval tartoznak.

Csőd előtt a városok és az önkormányzatok (?)

Szerbiában a városok és a helyi önkormányzatok mintegy egy milliárd euró tartozást halmoztak fel, s mintegy 300 millió eurós fizetési kötelezettségük van, ami az országban a bruttó hazai termék négy százalékát teszi ki – mondta Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke.

A legnagyobb anyagi gondok pont azokban a városokban (Kragujevac, Belgrád, Újvidék, Niš) vannak, ahol a Szerb Haladó Párt (SNS) hosszabb ideje a hatalmon van, és azokban, ahol azok az emberek uralkodnak, akik a párt csúcsvezetéséhez is közel vannak. Ezekben a városokban a szociális juttatásokon takarékoskodnak, miközben például Kragujevacon drága alkoholos italokra és magáncélú, hivatali autóval történő utazásokra írnak ki közbeszerzést, Belgrádban pedig többmillió euró értékű szökőkutat, valamint 200 millió dinár értékű árbocot építenek, az államelnök második beiktatásának alkalmából.

Nem ereszt a szökőkút, hanem túlfolyik

„Nincs csőrepedés és nem ereszt a szökőkút, hanem túlfolyik” – jelentette ki Belgrád főpolgármestere, Siniša Mali a Slaviján található, zenélő kúttal kapcsolatban. „A szökőkút túlfolyik az oldalán, de a víz nem az utcára folyik. Sehol sem repedt meg semmi, nincsenek repedések, nincsenek lyukak. Ezek a tények.

A Szabad Polgárok Mozgalma közleménye rámutat arra is, hogy a helyi kiskirályok dölyfös viselkedését a végén a polgárok fizetik majd. A mozgalom jelenleg országos szinten a hálózatának a kiterjesztésén dolgozik, s a következő választásokon már konkrét megoldásokat fog javasolni minden város és község esetében, s olyan embereket fog támogatni, akik a javaslatokat képesek lesznek végrehajtani a polgárok érdekében.

Az illetékes szervektől Saša Janković mozgalma azt kéri, hogy derítsék ki, hogy került sor az említett hatalmas adósságok felhalmozására.