Szerbiában a városok és a helyi önkormányzatok mintegy egy milliárd euró tartozást halmoztak fel, s mintegy 300 millió eurós fizetési kötelezettségük van, ami az országban a bruttó hazai termék négy százalékát teszi ki – mondta Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke.

A belgrádi sajtótájékoztatón az elnök kiemelte, hogy a városok és az önkormányzatok fiskális problémái veszélyeztetik Szerbia államháztartását és akadályozzák a gazdaság fejlődését. Petrović szerint ez a tartozás megegyezik az Szerb Villanygazdaság tartozásával, ami mintegy egy milliárd euró.

– A helyi önkormányzatok szerkezeti gondja abból adódik, hogy a költségvetésből a nagy összegeket az állami támogatásra költik, ami mintegy 200 millió euró, ugyanakkor helyi infrastruktúrába, a vízvezetékekre, a csatornázásra és a hulladék feldolgozására történő befektetések esetében mintegy 250 millió euró hiányzik – mondta Petrović, aki hozzátette, Belgrád és Újvidék a szennyvizet a Dunába engedi, mivel nincs központi víztisztítójuk.

A közvállalatok közül a legnagyobb vesztességgel a belgrádi Városi Közlekedési Vállalat dolgozik, amelyet évente mintegy 100 millió euróval kell támogatni. A fővárosi közvállalat mellett a kragujevaci Energetikával vannak nagy gondok, mivel ennek a cégnek rengetegen tartoznak, és emiatt a vállalat is boldog-boldogtalannak adósa. A szakértő szerint a legsúlyosabb helyzetben Kragujevac van, ugyanis, ha az illetékesek nem tesznek valamit, akkor a város csődbe megy.

Kétszázmillió dináros hiány Magyarkanizsán

A magyarkanizsai községi képviselő-testület ülése után Fejsztámer Róbert polgármester a következő bejegyzést tette közzé a facebookon: „A legnagyobb érdeklődést természetesen az önkormányzat hitelfelvétele váltotta ki. Ellenzéki képviselőtársaim heves reakcióira reflektálva elmondtam, és most is hangsúlyozom: ez nem olyan jellegű kölcsön, amit majd éveken keresztül kell másoknak visszafizetni, hanem a 2017-es ügyviteli évhez tartozó.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az új miniszterelnöktől azt várja-e, hogy ezeket a gondokat megoldja, Petrović azt válaszolta, hogy a miniszterelnöknek ezeket a problémákat meg kell oldania, s hozzátette, hogy a gazdasági, a pénzügyi és a helyi önkormányzatokért felelős minisztereknek kötelessége volt, hogy az elmúlt időszakban ezt a helyzetet észrevegyék.

– Kragujevac, Belgrád, Niš és Újvidék összeomlanak, ha a Szerb Kormány semmit nem tesz. A Fiskális Tanács a kutatás eredményeit a Nemzetközi Valutaalapnak mutatja majd meg – mondta Petrović.