A tavaly áprilisi rombolást követően, amely ellen százezrek tiltakoztak az utcákon, a belgrádi Savamala negyedben ismét megjelentek a markolók és újabb objektumot tettek a földdel egyenlővé. A múltkori eset kapcsán Aleksandar Vučić azt mondta, pár viskót döntöttek le, ezúttal a Nelt vállalat objektuma volt a célpont. A cégben azt mondták az N1 tévének, hogy az állam gyakorlatilag konfiskálta az épületet, hogy azt átadja egy másik tulajdonosnak, a városi hatalom és a kormány szerint azonban minden törvényesen zajlott.

Ezúttal a munkagépek nappal érkeztek a helyszínre és rombolták le az épületet, amelyet a Nelt vállalat 2006-ban vásárolt meg privatizáció keretében. Az 1800 négyzetméteres alapterületű objektumban az elmúlt években koncerteket és kulturális megmozdulásokat szerveztek.

A cégben azt mondták, az állam egy úgynevezett lex specialis-szal ezt eltulajdonította tőlük, ráadásul egyetlen dinárt sem fizettek érte.

„Vagyonunk eltulajdonítása formális jogi szempontból kisajátítás volt, valójában azonban elkobzás, konfiskálás, ugyanis a magántulajdonban lévő épületet illeték nélkül vették el egy másik jogi személy javára, közérdekre hivatkozva” – áll a Nelt közleményében. Mindezek mögött pedig a Belgrád víziváros arab többségi tulajdonosának érdekei állnak, állítják.

Zorana Mihajlović infrastrukturális miniszter szerint semmiféle elkobzásról nincs szó, kisajátítás történt, a rombolás a törvénnyel összhangban történt.

Siniša Mali polgármester szerint a vállalat nem is tulajdonosa a kérdéses parcellának, hanem egy harmadik féllel pereskedik. Erre a Neltből a kataszteri kivonattal válaszoltak, amelyen látható, hogy a szóban forgó objektum magántulajdonban van.

Vladimir Gajić egyike azoknak az ügyvédeknek, akik már korábban figyelmeztettek az ilyen lex specialis-ok jogi következményeire. Mint mondja, ez a külön törvény felfüggesztette az alkotmányt, a kisajátításról és a vagyon visszaszármaztatásáról szóló törvényeket is és egyre inkább az államosításról szóló törvényre emlékeztet.

A Savamala dosszié:

Megszületett az első ítélet a Savamala ügyben

Leszámítva azt, amikor Nebojša Stefanović pert nyert a NIN hetilap ellen, a Savamala ügyben megszületett az első bírósági ítélet: a Belgrádi Gazdasági Bíróság elsőfokú döntés értelmében a Millenium Team céget tette felelősség a fővárosban található Hercegovačka utcában még megmaradt barakkok lebontásáért.

Savamala: Az ingatlanokat rombolás előtt törölték a kataszterből

A belgrádi Savamala negyed Hercegovina utcájában lévő, 2016. április 24-én ledöntött 12 objektumot a Köztársasági Földmérési Hivatal már korábban törölte adatbázisából, mint ahogy a teljes utcát, ahol a Belgrád víziváros építését tervezik – írja a Danas napilap.

Feljelentés Vučić ellen a savamalai rombolás miatt

Dragan Marić polgár a belgrádi Felső Bíróságon feljelentést tett Aleksandar Vučić kormányfő ellen a Savamala negyedben történtek miatt, írja a Danas napilap. Mint közlik, a feljelentés szerint a kormányfő néhány alkalommal megtévesztette a szerbiai közvéleményt azzal, hogy az érintett negyedben „három illegális barakkot” döntöttek le és rámutat, hogy valójában legálisan épített objektumokról van szó, amelyek egyike a belgrádi Iskra kft.

Az év hazugsága: A Savamala-ügy kitaláció

Aleksandar Vučić azon kijelentése, miszerint a belgrádi Savamala negyedben símaszkos egyének által elkövetett rombolás egy kitaláció, az év hazugsága lett az Istinomer év végi szavazása alapján. A portál, amely a politikusok kijelentéseit és azok beteljesülését, illetve igazságtartalmát vizsgálja, az olvasók véleményét kérte ki a tavalyi év legnagyobb politikusi mellébeszélése kapcsán.

Fotó: N1