(Fotó: N1)

A belgrádi Savamala negyed Hercegovina utcájában lévő, 2016. április 24-én ledöntött 12 objektumot a Köztársasági Földmérési Hivatal már korábban törölte adatbázisából, mint ahogy a teljes utcát, ahol a Belgrád víziváros építését tervezik – írja a Danas napilap. Információik szerint az utcában lévő összes objektumot törölték az ingatlanok kataszteréből, amiből az következik, hogy a hivatal szerint semmiféle rombolás nem történt, hiszen a bázisban semmilyen objektum nem is szerepelt.

Dragan Marić magánszemélyként tavaly novemberben a közhasznú információk hozzáférhetőségére hivatkozva kérte az utca ingatlanlapjainak másolatát azok április 24-i állása alapján, amire a földmérési hivataltól azt a választ kapta, hogy ilyen adatokkal nem rendelkeznek.

„A hivatal adatbázisában a Savski venac községre vonatkozóan nem csak a Hercegovina utca 4. számra, de a teljes utcára vonatkozóan hiányoznak az adatok. Kérelmemben kifejezetten a 2016. április 24-i állást igényeltem” – mondta Marić a lapnak, aki szerint két eset lehetséges: vagy hamis adatokat továbbítottak neki, vagy valóban kitörölték az utcát a bázisból.

Ezért mint mondta, az ombudsmannal folytatott konzultációt követően bűnvádi feljelentést tesz ismeretlen személy ellen a földmérési hivatalban illetve polgári pert indít a belgrádi Felső Bíróságon.

Mint ismeretes tavaly, az általános választások éjszakáján símaszkot viselő személyek erőgépekkel döntöttek le 12 objektumot az utcában, az arra járó polgároktól elvették telefonjaikat és zaklatták őket. Az érintettek kihívták a rendőrséget, akik erre nem reagáltak.