– Lehetséges, hogy nem kezdődik meg a tanév reguláris módon szeptember elsején, ha az átoltottság ilyen arányú marad – nyilatkozta a Večernje novosti napilapnak Branko Ružić oktatásügyi miniszter, hozzátéve, minderről a köztársasági válságstáb dönt majd.

– Egyelőre a nagykorú lakosság kevesebb mint felét oltották be, de augusztus végéig még nőhet az átoltottság aránya – fejezte ki reményét a miniszter. Ružić arra kérte a 17-35 év közötti korosztályt, hogy minél nagyobb arányban oltassa be magát a járvány legyőzése érdekében.

Elmondta, az oktatási rendszer felkészült arra is, ha ismét távoktatást kellene bevezetni, de mindenki abban bízik, hogy a tanév a tantermekben kezdődik majd.

– Nem tudunk még semmi bizonyosat az iskolakezdésről, a mögöttünk álló időszakban megszokhattuk az online órákat, de reálisan azt szeretné mindenki ha rendes, tantermi oktatás lenne szeptembertől – nyilatkozta Radoslava Mraović a Radomir Putnik iskola igazgatója, aki kiemelte, az online oktatás folyamán nehéz felmérni a tanulók tudását. Hangsúlyozza, hogy az élő szó és az érintkezés pótolhatatlan, mert az iskola nemcsak oktatási, hanem nevelési intézmény is.

Az igazgató arra figyelmeztet, hogy a gyerekeknek szükségük van a szocializációra, és ha ez így folytatódik, antiszociálisvá válnak – figyelmeztet az igazgató.

Branko Ružić, Szerbia oktatásügyi minisztere (fotó: N1)