A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben szervezte meg először az Év Madara szavazást, ez az országban legrégebben futó év állata verseny. Évente három madarat jelölnek ki a szakemberek, majd a közönség szavazatai alapján dől el, melyikük lesz a nyertes. Idén „színes” verseny folyik.

A kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet egy adott fajon keresztül az aktuális problémákra, az élőhelyek megváltozására, az egyedszám csökkenésére, a klímaváltozás hatásaira. Az is fontos, hogy olyan szárnyasokról legyen szó, amelyek védelmében a társadalom, magánember is tud tenni, hiszen csak összefogással tarthatjuk fenn környezetünk sokszínűségét. Egészen egyszerű dolgokkal sokat tudunk elérni: ha a téli időszakban kiteszünk egy kis madáreleséget, a nyári nagy melegben egy tálka vizet, máris tettünk a környezetünkért.

Az összes év állatai, növényei szavazás közül minden évben a madaras a legkorábbi. Már nyár közepén megszavaztatják az érdeklődőket. Ennek oka, hogy az Egyesület így tud felkészülni programokkal, kiadványokkal, oktató anyagokkal a következő kampányra.

Idén a sokszínűségre, sokféleségre, a biodiverzitásra szeretnék felhívni a figyelmet, amely elsőre egyszerűnek tűnik, de nagyon is aktuális probléma az utóbbi években. Az emberi tevékenység miatt egyre több állat- és növényfaj hal ki vagy kerül a kihalás szélére. Mivel az élőlények kölcsönhatásban vannak egymással, a természeti rendszerek felborulása az emberekre is hatással van.

A sokszínűség jegyében három különösen színes madarat kínálnak fel tanulmányozásra, közülük választhatjuk ki hét végéig a számunkra kedveset.

A kékbegy nádi énekesmadár. Nehéz megpillantani, mert rejtőzködő életet él. Nádasok szélén szeret a legjobban, halastavak, bányatavak mentén is megfordul. Nádasokban fészkel. Költöző madár, télire elrepül Afrikába.

A kékbegy énekes torkáról kapta nevét (Fotó: Shutterstock)

A kékbegy énekes torkáról kapta nevét (Fotó: Shutterstock)

A zöld küllő egy harkályféle, szeret minden fás környezetet, erdőt, városi fasort, parkokat. Kedvenc eledele a hangya, de elfogyaszt más rovarokat, bábokat, gyümölcsöt is. Nem szeret költözni. Szépséges zöld fedőtollai mellett jellegzetessége a piros fejdísz.

A zöld küllő nevét nem is kell magyarázni (Fotó: Shutterstock)

A zöld küllő nevét nem is kell magyarázni (Fotó: Shutterstock)

A vörös gém gázlómadár, nádasokban érzi jól magát, itt is fészkel. Nagy méretű madár. Elsősorban halakra vadászik, de kétéltűek, rovarok, rákok is szerepelnek étrendjében. Költöző madár, a telet Nyugat-Afrikában tölti. A három jelölt közül a vörös gémből van a legkevesebb, mindössze 630-810 párra becsülik állományát.

Vörös gém – Ardea purpurea – természetes közegében (Fotó: Shutterstock)

Vörös gém – Ardea purpurea – természetes közegében (Fotó: Shutterstock)

Az év további részében pedig ne feledkezzünk meg az idei nyertesről, hiszen 2021-ben az Év Madara címet a cigánycsuk nyerte el. A picike cigánycsuk hiába rendkívül alkalmazkodó madár, az intenzív mezőgazdasági tevékenység miatt (táplálék hiánya, élőhely, fészkelőhely) állománya aggasztó mértékben lecsökkent. A mezőgazdasági területeken az egész világon a természeti sokféleség csökkenése figyelhető meg. Ez a szomorú tény összeköti a cigánycsukot az idei jelöltekkel.

Szavazni az MME oldalán lehet vasárnapig, egy IP címről egyszer: https://www.mme.hu/ev-madara-szavazas-2022-sokszinu-termeszet

Kékbegy, Zöld küllő és Vörös gém az év madarai versenyben (Fotók: Shutterstock)