Aleksandar Vučić szerb elnök kedden azt mondta, tudja, hogy nem lehet 300 euróból megélni – az ígéretek szerint ugyanis 2022-ben ennyi lesz a minimálbér – de hozzátette, ez még mindig több mint az a 159 euró, amennyit 9 évvel ezelőtt ért a minimális fizetés.

A đerdapi vízerőműnél tett látogatása során az államfő a Pink Televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a minimálbér összege közel a kétszerese lesz annak, mint amennyi 2012-ben volt.

– Először azért rontottak rám, mert azt mondtam, a minimálbér 300 euró lesz. Aztán a szakszervezet támadt rám, mondván, hogy 300 euróból nem lehet megélni. És a 159-ből meg lehetett? Ez majdnem a duplája a kilenc évvel ezelőttinek – hangoztatta Vučić.

Az elnök hozzátette, hogy a minimálbér növelése Szerbia szerte megfelel minden gyengébben fizetett dolgozónak.

Vučić beharangozta, hogy az állam úgy támogatja majd a munkáltatókat, hogy megnöveli az alapbér adómentes részét 18.300-ról 19.300 dinárra, csökkenti az adók és járulékok mértékét, az erre vonatkozó döntést pedig még az év végéig meghozzák.

A szerb elnök szerint a siker az államvezetés víziójától és elszántságától függ és hozzátette, a szerbiai átlagfizetés kezdi megközelíteni a bolgárt, ami 585 eurót tesz ki, annak ellenére, hogy Bulgária 45 milliárd eurós támogatást kapott az Európai Uniótól, Szerbia pedig harmincszor kevesebbet.

Aleksandar Vučić  (Fotó: Instagram)