A szerb fővárosban a középiskolások 20 százaléka fogyaszt drogot, de ami még ennél is aggasztóbb, hogy minden hetedik diák terjeszti is a kábítószert – derült ki egy felmérésből, erről a Nova S portál írt.

A felmérésben, amely anonim volt, 1.287 belgrádi középiskolás vett részt.

Elizabeta Jagica, a Szerbiai Középiskolások Uniójának tagja szerint a diákok nem tudnak eleget a drogokról, az iskolában keveset foglalkoznak ezzel a témával, ezért ilyen aggasztóak a számok.

„Az általános iskolában fel sem merül ez a téma. Először a középiskola első osztályában biológiából említik abban a részben, amikor a marihuána és a pszichoaktív szerek káros hatásáról van szó. Néha-néha, elvétve van egy előadás, de mintha ez a téma senkinek nem lenne fontos” – mondta Jagica, aki szerint a gyerekek már hatodik, hetedik osztályban kapcsolatba kerülnek a kábítószerrel.

„A fiataloknak nincs elegendő információjuk, és sokszor ezért próbálnak ki dolgokat” – tette hozzá, majd arról is beszélt, hogy a felmérés szerint azok, akik terjesztik a drogokat többségükben szervezett szurkolói csoportokkal vannak kapcsolatban.

A felmérés arra is kitér, hogy a drogfogyasztó diákok valamivel több mint fele marihuánát fogyaszt, 15,6 százalék nyugtatót szed, 13,5 százalékuk próbálta már az extasy tablettát, 12,5 százalékuk pedig a kokaint.

„Gyakorlatilag minden sarkon hozzá lehet jutni a kábítószerhez, használata ellen pedig csak a diákok edukálásával küzdhetünk” – zárta szavait Elizabeta Jagica.

Aggasztóak a belgrádi adatok (Fotó: archív)