Dušan Nikezić a Szabadság és Igazságosság Pártjából azzal vádolja a kormányt, hogy Vučić uralma alatt megháromszorozódott Szerbia államadóssága. A Néppárt arra figyelmeztet, az adósság 769 millió euróval növekedik.

Vladimir Kovačević a Néppártból arra figyelmeztet, hogy a Szerbiai Közgyűlés képviselői szerdán döntenek az állam új, 769 millió eurós eladósodásáról, ami 2,56 százalékkal növeli a meglévő 30 milliárd eurós államadósságot.

„Az állam képtelen visszafizetni az ilyen turbóhitelezésből származó adósságokat. Ez világos minden polgár számára, aki hitelt vett fel egy banktól, és tudja, milyen nehéz visszafizetni. A polgárok az adók és áremelések révén fizetik meg az állam által felvett adósságokat, ami további terheket jelent, amelyet már nem tudnak elviselni” – mondta Kovačević. Hozzátette, Szerbia gazdasági válság előtt áll, minden megdrágult: a kenyér, az olaj, a dohány, a benzin még a Szerbiai Rádió és televízió előfizetése is. Kijelentette, hogy a gabonafélék soha nem voltak drágábbak, míg véleménye szerint a jelenlegi aszály nem befolyásolja a hozamot. Az ipari nyersanyag már több mint 25 százalékkal drágult, és az ezzel járó árnövekedést a késztermékekben várhatóan szeptemberben érezzük meg – mondta Vladimir Kovačević.

A Szabadság és Igazságosság Pártja közleményt adott ki, amelyet Dušan Nikezić Alksandar Vučićnak címzett.

„Amikor ön átvette a hatalmat, a gazdaság banki eladósodottsága 10 milliárd eurót tett ki, a lakosság adóssága 5,9 milliárd eurót, az állam és az állami vállalatok adóssága pedig 3,6 milliárd eurót. Ez alatt a kilenc év kormányzás alatt a gazdaság adóssága10,69 milliárd euróra nőttek, míg a háztartásoknak nyújtott kölcsönök csaknem megduplázódtak és 11 milliárd euróra rúgnak, az államadósság pedig csaknem megháromszorozódott, 9,3 milliárd eurót tesz ki” – áll a közleményükben.

Szerbia gazdasági válság előtt áll?  (Fotó: Pixabay)