A Szerbiai Gyermekorvosok Egyesülete és a Nemzeti Immunizációs Testület kidolgozott egy dokumentumot, amelyben javasolják a 12 és 15 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását a Pfizer vakcinájával. Az ajánlás azonban főként azokra a gyermekekre vonatkozik, amelyek valamiért veszélyeztetettek, vagyis szív- vagy keringési, endokrinológiai, neurológiai, vérképzési vagy esetleg rákos betegséggel küzdenek. Ők ugyanis nagyobb eséllyel kapnak súlyos tüdőgyulladást illetve esetleg veszélyeztetheti az életüket a megbetegedés, mondta a Danas napilapnak Jorgos Konstantinidis, az egyesület elnöke.

Hozzátette, hogy az elhízott gyermekek számára is ajánlott a védőoltás felvétele, hiszen ők különösen veszélyeztetettek, viszont az asztmás gyermekek nem tartoznak ide. A megfigyelés szerint ugyanis a légzőszervi megbetegedésekkel küzdő gyerekeket nem veszélyezteti a betegség.

Emellett a gyermekorvosok javaslata az is, hogy a védőltást az érintettek a gyermekorvosi rendelőkben vegyék fel, ahol egyébként a többi vakcinát is kapják, ne pedig az oltópontokon adják be azt nekik. Itt a gyermekorvosuk is beleegyezését kell, hogy adja, hogy az oltásra szükség van.

Az egyesületnél kiemelik, első körben csak a veszélyeztetett gyermekekre vonatkozik az ajánlás, de nem kizárt, hogy ezt az ajánlást kibővítik majd mindenkire. Főként azokra, akik fel szeretnék venni az oltást, illetve utazni terveznek a közeljövőben.

Ahhoz azonban, hogy a gyermekek oltását is megkezdjék, szükség van a Batut Intézet jóváhagyására, amire egyelőr még várni kell.