Ha ilyen lassan halad az immunizáció, akkor ősszel mindenképpen számíthatunk a járvány újbóli fellángolására, akkor pedig a szigorúbb korlátozások is visszatérhetnek – mondta Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja vasárnap.

Véleménye szerint a megoldás az lenne, ha bizonyos csoportok számára kötelezővé tennék a koronavírus elleni oltást. Arról is beszélt, hogy főleg a fiatalabbak azok, akik nem oltatják be magukat.

„Ők sokat érintkeznek másokkal, ez pedig lehetővé teszi a vírus gyorsabb terjedését. Ősszel újabb hullám fenyeget, ha a vakcináció ilyen lassú ütemben halad. Az embereknek fel kell fogniuk, hogy nem értük még el a kollektív immunitást. A számokat is különbözőképpen értelmezzük. Amikor azt mondják, közel vagyunk az 50 százalékhoz, akkor a felnőtt lakosságot értik ez alatt, ami jelenleg Szerbiában kb. 5,4 millió, pedig már a 12 év felettiek is olthatók. Sokkal több beoltottra van szükségünk” – mondta többek között a K1 TV-ben Kon, aki arról is beszélt, hogy szerinte „realitás, hogy harmadik dózis is kell a vakcinából”.

Predrag Kon (Fotó: archív)