Vasárnap este a Szerb Haladó Párt újvidéki testülete felszólította a Szabadság és Igazságosság Pártját, hogy a lehető leghamarabb nyújtson be bizonyítékot az illetékes állami hatóságokhoz arról az állításukról, mely szerint gyermekenként 200 eurót kell ahhoz kenőpénzként, hogy állami óvodákba felvételt nyerjenek. Hozzáteszik, amennyiben ezt nem tudják bizonyítani, akkor „azonnal hagyjanak fel a hazugságok terjesztésével, amelyek nem szolgálnak másra, mint olcsó politikai pontszerzésre” – áll az újvidéki haladók sajtóközleményében.

„Valótlanság, hogy az újvidéki gyerekek számára az állami óvodákba való beiratkozás privilégium lenne, és hogy gyermekenként 200 eurót vagy annál több pénzt kérnek megvesztegetésképpen, hogy beírassák őket. Az, hogy ők ezt tették, csak a régi sárga mezükben, az még nem jelenti azt, hogy ez ma is gyakorlat lenne. Ellenkezőleg. Éppen ebben különbözünk a legjobban” – folytatják a haladók. A sajtóközleményben hangsúlyozzák, ebben az évben 1724 gyermeket írattak be az állami iskoláskor előtti intézményekbe, ami 350 gyermekkel több, mint tavaly.

„A legfontosabb az, hogy városunk óvodáiban több mint 17 000 gyermek tartózkodása ingyenes, valamint több mint 300 millió dinárt különítettünk el azon 3400 gyermek számára, akiket magánóvodákba írattak be ” – olvasható a közleményben.

A Szabadság és igazságosság pártja vasárnap közzé tett közleményében arra mutatott rá, hogy hogy az óvodai beiratkozás ebben az évben az adatkezelés és a beiratkozási kérelmek elektronikus benyújtásának új rendszere miatt rendkívül későn történt meg az előző évekhez képest, és a június 28-i eredmények szerint mintegy 3000 gyermeket elutasítottak és csak 1009 gyermek került be az állami intézménybe.

A Szabadság és Igazságosság Pártja úgy ítéli meg, hogy „szégyenteljes, hogy a 21. században Szerbia második legnagyobb városában a gyerekek óvodai elhelyezése kiváltság lett”.

„Évek óta ilyen a statisztika – a gyermekek 70 százaléka nem kerül be az állami óvodákba, és a városvezetésnek továbbra sem jut eszébe új óvodákat építeni, mert a gyerekek nem szavaznak” – áll a Szabadság és Igazságosság Pártjának közleményében, amelyben súlyos vádak is elhangzanak.

„A kormányhoz közeli emberek könnyen feltalálják magukat ebben a szituációban és a családok problémáját oly módon orvosolják, hogy kenőpénzért utólag néhány gyermek még felkerül az állami óvodák listájára” – áll a közleményükben.

(Fotó: Pixabay)