Hétfőn egynapos sztrájkba lépnek az ügyvédek, erről döntött a Szerbiai Ügyvédi Kamara igazgatóbizottsága. A tiltakozás oka a Szerb Parlament alkotmányos kérdésekkel és törvényhozással megbízott bizottságának javaslata, miszerint három úgynevezett hiteles értelmezést fogadjanak el három törvény esetében. A kamara szerint ezzel a polgárok jogai sérülnek és a banki szektor érdekeit védik, írja a 021.rs.

Ezek a javaslatok a kötelmi jogviszonyról szóló törvényre, a fogyasztóvédelmi törvényre és a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevőket védelmező törvényekre vonatkoznak. Az értelmezések elfogadásával sérülnének az Alkotmánnyal és az Európai konvencióval biztosított egyetemes emberi jogok, vagyis az igazságos tárgyalásra, az egyenlő jogi védelemre, illetve elsődlegesen a jogi biztonságra való jog, írja a sztrájkról szóló döntésben.

„Ezzel a hiteles értelmezéssel megteremtődnek a feltételek, hogy a jogerősen lezárt eljárásokat meg lehessen ismételni, a polgárokat olyan helyzetbe hoznák, hogy elveszítenék a pereket, amelyeket folytatnak, illetve amelyek során már sikerült pert nyerniük a bankokkal szemben. Az alkotmány tiltja a retroaktivitás alkalmazását, csakis ebben az esetben tehető kivétel, amennyiben az általános érdek. Ebben az esetben azonban egyértelmű, hogy nem általános érdekről, hanem a banki szektor érdekéről beszélünk. A törvényhozó ezzel a lépésével egy 43 évvel ezelőtti törvény értelmezését hozná vissza, amivel egyértelműen a bankokat védené. A törvényhozó cselekedeteivel nem szólhat bele a bíróság munkájába, ezzel a döntéssel viszont egyértelműen közbeavatkozna” – magyarázzák az ügyvédek.

Az ügyvédek az egynapos sztrájk idején nem jelennek meg a tárgyalásokon, az ügyészségek előtt, a közjegyzőknél és az önkormányzatok előtt sem. Csakis a kiskorúak védelmében járnak majd el.

Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt tagja a Facebookon tette közzé, hogy megkérte kollégáit, vonják vissza a javaslatot, és erről beszélt Aleksandar Vučić elnökkel is, aki egyetért azzal, hogy ezt a javaslatot vissza kell vonni a folyamatból.