Zenta község területén megtörtént az ún. biciklipénz kifizetése – jelentette be Juhász Attila, Zenta község tanácsának oktatással és művelődéssel megbízott tagja június 30-án. Ezt a térítményt az elmúlt időszakban a közszférában dolgozók, egyebek mellett az oktatási és a művelődési szektor foglalkoztatottjai nem kapták meg. Most viszont csaknem 580 személynek az elmaradt térítmények első felét, amely a 2018. január 1-je és a 2019. Júniusa közötti időszakra vonatkozik. A térítményeket viszont mégsem kapta meg mindenki: nem kapták meg azok, akik másik településről utaznak, és azok sem, akik ennek a juttatásnak a kapcsán perben állnak a saját intézményükkel.

Zlatko Rahimić, , az Oktatásügyben Dolgozók Független Szakszervezete regionális vezetője a Szabad Magyar Szónak elmondta, eddig is abszurd volt a helyzet, mostanra viszont méginkább azzá vált.

Milliókba is kerülhet a zentai önkormányzatnak a biciklipénzügy

— Mindenki megkapta a térítményt, csak azok nem, akik a jogaikat a bíróságon próbálják érvényesíteni. Amikor először ültünk tárgyalóasztalhoz, nem is akarták kifizetni senkinek, azt ami jár. Aztán 2020.október 8-án abban állapodtunk meg, hogy mi perelünk, de ha közben találunk megoldást, megállapodunk, akkor nem kell fizetni a bírósági költségeket. Ők mégsem éltek ezzel a lehetőséggel, hanem nem jelentek meg a bíróságon, ezzel is növelve a költségeket. És most, hirtelen találtak pénzt csaknem hatszáz ember számára, de minket továbbra sem fizetnek ki, mintegy truccból, így a bírósági eljárás csak húzódik, a költségek pedig nőnek – mondja Rahimić.

A szakszervezet illetékese kiemeli, felfoghatatlan a számára, hogy a bíróságon azzal érvelnek, hogy nekik nem jár az útiköltség, miközben másokkal pedig megállapodásokat írtak alá, miszerint jár nekik. Ilyen fokú diszkrimináció sehol az országban nem történt még, véli Rahimić.

— Egy úgynevezett passzív legitimációra hivatkoznak, s arra, hogy mi arra az időszakra kérjük az útiköltséget, amikor még hálózatban voltak az iskolák, amelyek ma már egyenként önálló intézményként működnek. Ez teljesen abszurd, hiszen a többi alkalmazottal viszont megállapodtak, pedig ők is ugyanebben a helyzetben vannak. Csak elhúzzák a bírósági pert, növelik a költségeket, vagyis egyáltalán nem jó gazda módjára viseltetnek a költségvetés iránt. Ennek a pénznek, amit a bírósági költségek emésztenek majd fel, sokkal jobb helye is lenne Zentán – mondja Rahimić.

A tanár hozzátette, néhányan ugyan meggondolták magukat, de több mint százan továbbra is kitartanak a jogaik mellett, s az önkormányzat nem tudja elérni, hogy a tanárok összetartását megbontsa.

Biciklipénz-mizéria Zentán