Több hívő is felkereste szerkesztőségünket még a Szabadkai Egyházmegyében hivatalosan meghozott döntést megelőzően, miszerint több papot is áthelyeznek, elhelyeznek majd a városból és ez aggodalommal tölti el őket. Petíciót is írtak, a püspökségre is próbáltak bejutni, de nem jártak sikerrel. Aztán megjött a hivatalos hír az áthelyezésekről, s annak ellenére, hogy tehetetlennek érzik magukat, mégis szerettek volna hangot adni annak, hogy a hívek véleményére senki sem kíváncsi, és míg egyes papok évtizedekig maradhatnak egy helyen, másokat elhelyeznek, a hívek megkérdezése nélkül. 

Ez a véleménye Zillich Annának is, aki ft. Palatinus Istvánt, a szabadkai Szent György Plébánia plébánosát és lelki táplálékát fogja hiányolni nagyon.

— Palatinus atyával zarándokúton is voltam Izraelben. Felejthetetlen élmény, lelki táplálék volt az, ahogyan minden vasárnap az általa celebrált mise is. Azt mondják, hogy tíz év után elhelyezik a plébánosokat új helyre, de úgy látszik ez a szabály nem mindenkire vonatkozik, hiszen tudjuk, hogy több plébánián is vannak olyanok, akik régóta ott vannak már és mégsem helyezik át őket. Nagyon szomorú vagyok, Palatinus atya nagyon fog hiányozni. Képzelheti, ha még Palicsról is jártak be hívek a vasárnapi misére, csak azért, hogy őt hallgathassák — mondja szomorúan Zillich Anna, aki szerint az is szembetűnő, hogy csak a magyar nyelven miséző papokat helyezték át. Mi van a többiekkel?

Papi áthelyezések Szabadkán, Magyarkanizsán, Topolyán

Tóth Emília szintén a Szent György Plébániára jár. Felháborodását az áthelyezések kapcsán nem titkolja. Azt mondja, az előző püspök csak akkor helyezett át valakit, ha betegség, vagy valamilyen komoly ok indokolta.

— Az új püspök úgy néz ki mindjárt nagytakarítást tart. A másik gond a kettős mérce, hiszen vannak még plébánosok, akiket a tízéves áthelyezés szabálya érintene, mégsem helyezik őket sehová — mondta Tóth Emília.

Hasonlóan vélekedik Prčić Anna is, aki a petíciót kezdte gyűjteni, azért, hogy Palatinus atya maradhasson a Szent György Plébánián.

— Palatinus atya a katolikus egyház egy olyan képviselője, aki modernizálta az egyházat. Érthetően és tisztán beszélt, elhozta az egyházat hozzánk. Mindig érdekes volt a szentmise, mindig lehetett tanulni tőle valamit. Fenn tudta tartani a hitet, figyelt a híveire és törődött velük. Lelkiismeretes pap és úgy érzem, most hogy ő elmegy, én be nem teszem a lábam  a templomba – mondta Prčić Anna, aki hozzátette, azért nem gyűjtötték tovább a tiltakozó aláírásokat, mert nem akartak rosszat az atyának, aki a hívek elmondása szerint elfogadta a döntést.

— A gyerekekkel is kivételesen bánt. Mindig volt ideje tanácsot is adni, többet ér Palatinus atya mint ezer pszichológus. Akármennyire sírósan lépett be az ember a templomba, mindig mosolygósan jött ki. Nagyon nehéz lesz nélküle — mondta Anna.

A Szent György Plébánia (pannonrtv.com)