Egyórán át tartó vita után, öt ellenszavazattal, de a hatalmon lévő Szerb Haladó Párt és koalíciós partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség támogatásával jóváhagyta a Városi Tanács döntését, miszerint Szabadka Város díszpolgári-címet adományoz Tomislav Karadžić vállalkozónak, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnökének. A Pro Urbe elismeréseket dr. Süli Endre egyetemi tanár, Lovas Ildikó író és a „Naše malo je nekome sve“ önkéntes szerveződés kapják.

Az ellenzék, Szabadka Polgári Mozgalma nevében Miroslav Milojević a sajtónak az ülés után azt mondta, a díszpolgári-címre lett volna érdemesebb jelölt, s úgy tűnik, évről-évre, hogy csökken a megfelelő, méltó jelöltek száma. A vita során elhangzott, hogy a díszpolgári-címet a világszerte elismert akadémikusnak, Süli Endrének kellett volna inkább adni, akit egyébként a Pro Urbe díj mellett erre a címre is jelöltek. Olyan vélemény is elhangzott, hogy a szabadkai polgárok megrökönyödtek azon, hogy Tomislav Karadžić lesz Szabadka díszpolgára.

Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője elmondta, pártja támogatja a javaslatot, hogy Tomislav Karadžić díszpolgári címet kapjon.

— Ezt azért támogattuk, mert Tomislav Karadžić független attól, hogy a hosszú gazdasági és sporttevékenysége folyamán pozitív és negatív dolgok is követték a munkásságát, azonban a sport terén maradandót alkotott. Véleményünk szerint Szerbia sportjában a legmagasabb szinteken van jelen folyamatosan, harminc éve. Többek között a Vajdasági Labdarúgó Szövetség, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség elnöke volt, nyilatkozta az ülést követően Nágel.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a vitára pontot téve kiemelte, jó helyre kerül a díj, és már jóval előbb ki kellett volna tüntetni Karadžićot.

„A mai eseményt nemcsak a kitüntetés odaítéléseként élem meg, hanem annak a jóvátételeként, hogy eddig miért nem ítélték oda Tomislav Karadžićnak Szabadka díszpolgári címét. Sok esemény szemtanúja voltam, amikor segített, és mindig azt hangsúlyozta, nem kell sehol sem arról említést tenni, hogy ő segített.”

Az indoklás szerint Tomislav Karadžić jelentős mértékben hozzájárult a szabadkai és a szerbiai sport fejlődéséhez. Munkásságát a sport terén 1969-ben kezdte a Spartak Röplabda Klub alelnökeként. A klub az ő tevékenykedése alatt érte el a legjobb eredményeit. A klub 1975-ben Szerbia bajnoka lett, a következő idényben pedig már a Brüsszelben megtartott Európa Bajnoki Kupa 3. helyezését érte el, ami az első jugoszláviai klubtrófea volt. Tomislav Karadžić két alkalommal volt a Spartak Labdarúgó Klub elnöke.

15 évig volt a Vajdasági Labdarúgó Szövetség elnöke, két mandátumban Szerbia és Montenegró Labdarúgó Szövetségének alelnöke és egy mandátumban Szerbia és Montenegró Labdarúgó Szövetségének elnöke.

2008-tól 2016-ig a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke. Abban az időszakban, 2010-ben az A válogatott kijutott a Dél-Afrikában tartott világbajnokságra. A 20 éven aluli korosztály válogatottja világelső lett 2015-ben Új Zélandon, két évvel korábban pedig Szerbia ifjúsági Európa bajnokságot nyert Litvániában.

Azt, hogy mennyit tett Tomislav Karadžić a szerb sportért és labdarúgásért, legjobban a Szerb Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnöke elismerés tanúsítja, ebben a kitüntetésben ugyanis csak Miljan Miljanić, a legendás edző, majd a Szövetség elnöke részesült még.

Tomislav Karadžićot Szabadka Város Sportszövetsége javasolta a díszpolgári címre.

Szabadka Város hivatalos elismeréseit szeptember 1-jén, a városnapon adják majd át.