Csütörtökön Zlatibor Lončar ismertette annak a bizottságnak a munkáját, melynek feladata azt volt hivatott kideríteni, hogy hány ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Szerbiában. A bizottság nem tudott konkrét számokkal szolgálni, adataik szerint a 2020-as évben 10.356 haláleset hozható összefüggésbe a fertőzéssel.

Lončar: Továbbra sem tudjuk, hányan haltak meg a fertőzés következtében

Zoran Radovanović járványügyi szakember üdvözölte Lončar kijelentését, és hogy a miniszter „elismerte, hogy háromszor annyian haltak meg a fertőzés következtében, mint azt a hivatalos szervek állítják”.

Dícséretes, hogy a miniszter végre beismerte, hogy nagyjából háromszor annyian haltak bele a fertőzésbe , mint azt a hivatalos adatok mutatják. Ez nagy előrelépés az igazság felfedése felé. A hivatalos adatok szerint eddig 7.043 áldozatot szedett a vírus Szerbiában, ennek felét 2021-ben. Ez alapján, illetve a Lončar által közzétett adatok alapján úgy becsülöm, hogy nagyjából 20 ezer áldozatról lehet szó” – mondta Radovanović, aki korábban már többször kritizálta a minisztert, illetve a kormányt azzal vádolva, hogy titkolják a valós adatokat.

Az elmúlt 17 hónapban megközelítőleg 27.500-zal többen hunytak el, mint az ezt megelőző időszakban. Nagyjából 5-7 ezren halhattak meg más okból kifolyólag, főleg azért, mert a járvány miatt nem kapták meg a megfelelő kezelést, így még valószínűbb a 20 ezer körüli szám” – tette hozzá a járványügyi szakember, aki szerint már csak az akérdés, hogy a hatalom milyen okból titkolta el a polgárok elől a valós számokat.

„Ha az emberek tudták volna tavaly áprilisban, vagy a nyáron, hogy sokkal többen halnak meg a betegségben, talán óvatosabbak lettek volna és nem követelt volna ennyi halálos áldozatot a járvány, ezért valakinek felelnie kell” – zárta mondandóját Radovanović.

Zlatobor Lončar és Zoran Radovanović (Fotó: Nova S)