Négyhavi küzdelem után a Nova napilap szerkesztőségének sikerült nyomdát találnia, amely hajlandó kinyomtatni az újságot, így az új lap szerdán, június 30-án már az újságárusoknál lesz.

„Négyhavi obstrukció után győztünk. Nem kedvetlenített el bennünket, hogy Szerbiában gyakorlatilag minden nyomda elutasított bennünket, hogy minden gazdasági logikát nélkülözve nem mutattak érdeklődést az új lap kinyomtatása iránt, függetlenül attól, hogy ezért a munkáért a piaci árnál magasabb összeget kínáltunk fel nekik. A rezsim reakciójától való félelem felülírta a piaci törvényszerűségeket. Küzdöttünk az elutasítással, az ignorálással, s ezt a lapot a szerb sajtó újabb kori történelemben példátlan módon fogjuk kinyomtatni. Sebaj, kitartottunk. A Nova lapot a horvátországi Eszéken nyomtatják, ahonnan Szerbia-szerte terjeszteni fogjuk, 29 dináros áron heti hat alkalommal jelenik meg, 32 oldalon” – tudatta a szerkesztőség, amiről a Nova.rs portál számolt be.

A szerkesztőség azt ígéri, következetesen tartani fogja magát az újságírás alapelveihez, elemezni fog minden releváns tényt és helyet ad a szakmának, a tudománynak, a közélet azon szereplőinek, akik a toleranciát, az európai értékeket népszerűsítik, s akik a jövőbeni Szerbiát a rendezett, stabil demokráciák sorában látják. „Lapunk hasábjai tartósan nyitottak lesznek a másféle gondolkodás iránt, de megvonjuk a lehetőséget a primitivizmus és a demagógia elől. Nem borulunk le a gyűlölet epigonjai és azok előtt, akik országunkból gazdasági és jogi sivatagot csinálnak” – írta a szerkesztőség közleményében, amelyet Stojan Drčelić fő- és felelős szerkesztő, valamint Veselin Simonović igazgató jegyez.

Veselin Simonović és Stojan Drčelić a Nova napilappal Fotó: Vladislav Mitić/Nova.rs