Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a melegellenessé eltérített pedofiltörvény miatt Magyarországnak már nincs helye az Európai Unióban – írja a Telex.hu. Rutte ezt a csütörtöki uniós csúcs előtt mondta, de kihangsúlyozta, hogy csak a saját nevében beszél.

Orbán Viktor az Európai Tanács csütörtöki ülése előtt azt mondta, hogy ő egy szabadságharcos volt a kommunista rezsimben, így az ő jogaikért és szabadságukért is harcolt. Az ülésen elsősorban az EU külügyi kapcsolatairól, a járványkezelésről és a migrációról lesz szó, de Charles Michel, a Tanács elnöke szerint a csütörtöki közös vacsorán szóba kerülhet a melegellenes módosításokkal eltérített pedofiltörvény is.

„Ebben a kérdésben hosszú távon az a cél, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot. Rá kell eszmélniük, hogy vagy az Európai Unió tagjai – azaz a közös értékrendre épülő közösségünk tagjai –, vagy kilépnek”

– mondta Rutte.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált a holland kormányfő kijelentéseire.

„‼️ Rutte úr a régi gyarmatosító arrogancia hangján szólalt meg, amikor térdelésre szólította fel a magyarokat! Amíg élek minden erőmmel azért fogok harcolni, hogy magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt. Hollandia vezetője ezzel a mondatával kiírta magát a civilizált emberek köréből!”

– írta Varga.

Nem Rutte az egyetlen külföldi politikus, aki kifejtette a véleményét: 17 uniós tagállam nyílt levélben tiltakozott a törvény elfogadása ellen.