Hétfőn írta ki az Európai Uniós támogatású IPARD Alap pályázatát a mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási minisztérium. Az immár hatodik alkalommal meghirdetett pályázaton a gazdaságok építkezésre, gépesítésre, de gyümölcsös telepítésére is pályázhatnak. Traktort viszont nem lehet vásárolni ebből a támogatásból. A tejtermelők és állattenyésztők egyéni támogatása eléri az egymillió eurót, a gyümölcs- és zöldségtermesztők pedig akár 700.000 eurós támogatásra is pályázhatnak. A határidő 2021. szeptember 10-e, írja összefoglalójában az N1.

A teljes pályázati keret 6.460.900.000 dinár, vagyis mintegy 55 millió euró. A résztámogatások a beruházás összértékének 60-70 százalékát fedik, s annak értéke legalább 5000 legfeljebb egymillió euró lehet a tej- és húsipar, illetve 5000 és 700.000 euró közötti a zöldség, gyümölcs, más gabona, szőlő és tojástermelők esetében.

Az, hogy az IPARD Alap 60 vagy 70 százalékkal támogatja-e a termelőt több mindentől függ majd: többek között attól, hogy fiatal gazdáról van-e szó, esetleg a hegyekben található-e a gazdasága.

Könnyítés azonban, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók számára lehetővé teszik, hogy a támogatás 50 százalékát a beszerzés előtt megkapják, nem pedig utólag térítik meg a teljes összeget.

Az IPARD Alap támogatásaira igen összetett a jelentkezés, ezért szakosodott ügynökségek és egyesületek segítik a termelőket a pályázásban. Az ügynökségek költségeinek egy részét maga a pályázati program is fedezi.

A pályázati feltételek között szerepel többek között, hogy üzleti tervvel kell rendelkeznie a gazdának, amely alapján megállapítható, hogy gazdaságilag megtérül-e a tervezett beruházás. Ehhez szükséges a különböző engedélyek és felügyelőségek jóváhagyása is.

Traktor vásárlására nem lehet pályázni az IPARD-nál (Pixabay)