A 2021. évi Nemzeti Vágta előfutamai a Vajdasági Vágtával kezdődnek szombat délben a szabadkai lóversenypályán. Az év első elővágtája a Bácska Lovas Klub pályáján kerül megrendezésre, a Klub idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját.

A Nemzeti Vágta a régió legnagyobb lovasrendezvénye. Olyan települések és országok lépnek pályára, amelyek számára fontos lovas örökségükhöz kötődő hagyományaik megőrzése. Az elővágtákban legjobb eredményt elért lovak, lovasok versenyeznek a Nemzeti Vágta döntőiben, Budapesten, a Hősök terén. A Nemzeti Vágtában települések, a Nemzetközi Vágtában országok versenyeznek. A Nemzeti Vágták sorában az idei lesz a 14., Vajdaság most 9. alkalommal rendez elővágtát.

A tavalyi Nemzeti Vágtát Ördög Alen nyerte meg, aki akkor egy magyarországi település (Porva) képviseletében került be a döntőbe, mégis vajdasági versenyzőként tartjuk számon, hiszen tavalyi győzelmével Vajdaságnak is dicsőséget szerzett.

Ördög Alen, a 2020-as Nemzeti Vágta nyertese a tavalyi budapesti döntőben (Fotó: Szappanos Veronika/SZMSZ)

Ördög Alen, a 2020-as Nemzeti Vágta nyertese a tavalyi budapesti döntőben (Fotó: Szappanos Veronika/SZMSZ)

A vajdasági lovasok kiemelkedően jól szerepelnek az utóbbi évek Nemzeti Vágtáin, Ördög Alen előtt két egymást követő évben is Nagy Arnold nyerte meg a Nemzeti Vágtát Fantáziával (Temerin) és a középdöntőkben is sok vajdasági versenyző ért el kiváló eredményt. A Nemzetközi Vágtában Szerbia rendre bekerül a hat döntős közé.

Lovakban és lovasokban is lesznek ismerős, rutinos versenyzők a mai szabadkai vágtán. A budapesti döntőben már többször találkozhattunk Cékus Noémival, Cékus Árpáddal, Gulyás Szabolccsal, a lovak közül pedig London, Bessie, Copra és Déva Szándék is jól ismeri a Hősök terét.

A legjobb lovasokat idén is a budapesti döntő várja (Fotó: Nemzeti Vágta)

A legjobb lovasokat idén is a budapesti döntő várja (Fotó: Nemzeti Vágta)

A 16 felnőtt versenyző mellett 6 ifjú lovas is nyeregbe száll szombaton, ők a Kishuszár Vágtában mérik össze tudásukat. A lovak között itt is lesz ismerős, Bohóc tavaly szép eredményt ért el a budapesti döntőben, idén új lovasával állnak rajthoz a szombat délutáni futamban.

A mai versenyen a hivatalos futamok mellett lesz díjlovagló bemutató, csikós lovasbemutató, ügető, néptáncbemutató és főzőverseny. Este 19 órától a Budapesti Operettszínház műsorát nézhetik meg az érdeklődők.

Vajdaság legjobb lovasait október 1-3. között várja majd a budapesti Nemzeti Vágta.

Nagy Arnold kétszeres vágtagyőztes a Nemzeti Vágta 2020-as középfutamában Budapesten (Fotó: Szappanos Veronika/SZMSZ)