Az év végéig kellene befejeződnie a Belgrád-Újvidék két, összesen 75 kilométer hosszú szakasza, az első vonatok pedig 2022. februárjában indulnak majd el a főváros és a tartományi székváros között. Tomislav Momirović építésügyi és infrastrukturális miniszter azt mondja, hogy azért fontos a két város összekötése, hiszen ők ketten adják az ország bruttó hazai össztermékének hatvan százalékát, tudósít a Szerbiai Köztévé.

A két város közötti szakaszon 120 objektum épül, a két legnagyobb, a Čortanovcinál található 1,1 kilométer hosszú alagút, illetve a Karlócánál található viaduktn kiépítése már a vége felé tart.

„Egy olyan megoldásról van szó, amely egyedinek számít, és alkalmazkodott a talajhoz, amelyen épül a vasút. A viadukt 3 kilométer hosszú, 59 pár oszlopon áll, a legmagasabb közülük pedig 28 méter”, mondta Nenad Stanisavljević a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra illetékese.

A vasúton óránkénti 200 kilométeres sebességgel közlekednek majd a Svájcban gyártott vonatok.

„Nem tudtam hogyan magyarázzam meg az embereknek, hogy milyen vonatok lesznek ezek, ezért azt mondtam, hogy képzeljék el, hogy BMW-k közlekednek a vasúton. Fantasztikusak, szépek, gyorsak, kényelmesek. Higyjék el, én csak azért vennék jegyet, hogy vonatozzak egyet”, mondta Tomislav Momirović.

A miniszter bejelentette, hogy az Újvidék és Szabadka közötti vasútvonal 108 kilométeres szakaszának felújítása szeptember elsején kezdődik.

Illusztráció (Pixabay)