A szerbiai vendéglátóipari objektumok, kávézók, éttermek, hotelek krónikus munkaerőhiánnyal küzdenek – írja a szerb sajtó.

A legnagyobb gondot az okozza, hogy egyszerűen nincsenek pincérek szakácsok, felszolgálók.

„Mivel a vendéglátóiparban gyakorlatilag 15 hónapon keresztül szünetelt a munka, sokan más iparágakban, vagy külföldön kerestek munkalehetőséget. Nehezíti a dolgot, hogy mivel megkezdődött a nyári szezon a tengerparti üdülőhelyeken, oda szegődnek el dolgozni, természetesen nagyobb bérért. Ez külön gond, mert a válsághelyzet miatt gyakorlatilag itt csak minimálbért tudunk fizetni a dolgozóknak” – sorolta a problémákat a 021.rs-nek Miša Relić az éjszakai bárok és klubok egyesületének vezetője.

A hotelek sincsenek jobb helyzetben, a Blic arról ír, hogy egyes hotelek már indiai és bangladesi közvetítő ügynökségekkel is felvették a kapcsolatot, hogy ha nem találnak hazai munkaerőt, akkor ezekből az országokból toborozzanak munkavállalókat.

„6.300 ember elment, nincs elég szakács, pincér. A válság miatt viszont a munkaadók csak minimálbért tudnak fizetni. Sürgős megoldásra lenne szükség” – mondta Georgi Genov, a Szerbiai Szálloda- és Vendéglátóipari Üzleti Egyesület (HORES) igazgatója, hozzátette, hogy nem csak Szerbiában probléma a munkaerőhiány.

Egy szerbiai hotel menedzsere szerint attól tartanak, hogy a még meglevő személyzetet is elcsalogatják más országok, mert például csak Máltán jelenleg több mint 1000 szállodai munkást keresnek.

Illusztráció (Fotó: 021.rs)