Újvidék Limán városrészei (pontosabban az 1-es, 2-es és 3-as) a helyi önszerveződés mintapéldája lett a helyi közösségek tanácsainak megválasztása kapcsán, ugyanis a Szerb Haladó Párt (SNS) által támogatott jelölteket – a sokkal jelentősebb választásokról már ismert módszerek mellett – helyi civilek, pártonkívüliek győzték le. Mihal Ramač, a Danas napilap egykori főszerkesztője a lapban megjelent jegyzetében leszögezte, a „független Dávidok harca a romlott Góliáttal úgy végződött, ahogyan a Könyvben!”.

– A Limánok Vajdaság fővárosának a legbalaševićesebb részei. Itt sokkal kevesebbet néznek RTS-et és Pinkeket mint a város más részein. A Danast az ottani újságosbódékban nem rejtik bulvárlapok alá.

A Limánokon nincsenek villák és kastélyok fekete terepjárókkal, kamerákkal, jakuzzikkal és olyan zongorákkal, amelyeket csak a vendégeknek mutogatnak. A Limánokon nem szuperemberek élnek. Egyszerű újvidékiek élnek itt. Tisztességes középosztály. Ha a lakásban van zongora, azon legalább három generáció játszik.

És hogy tudták a független limániak legyőzni a nagy hatalmasokat, akiket a helyszínen még Szerbia Első Testvére is biztatott? Pénz nélkül győztek. Plakátok nélkül, fenyegetés nélkül. Kávé és vitaminok nélkül, amelyeket az SNS házalói hordtak lakásról lakásra. Bátorsággal és tisztességgel győztek.

Bátorság kell ahhoz, hogy szembe szállj Ratko Mladić imádóival azokban a napokban, amikor életfogytiglanira ítélték. Bátornak kell lenni akkor, amikor az SNS tagjai listákkal járják a házakat, és tudatják, hogy mindenki fel van írva a listára, aki anno sípolt és verte a lábasokat.

Tisztességesnek kell lenni, mert a szomszédok és az ismerősök a piacon és a kávézókban nem hisznek a tolvajoknak. A limániak ismerik egymást. Van, aki még az óvodából, van, akik a középiskolából, az egyetemről – gólyaként, végzős hallgatóként, kollégaként, emeritusként. Vannak, akik a piacról, a parkból, az Egészségház várójából.

A független jelöltekre kizárólag a rokon, kolléga, szomszéd vagy barát ajánlására szavaztak. És láss csodát, a függetlenek legyőzik a hatalmon lévő párttól függőeket. Nem csoda. A pöcegödör telítődött és elkerülhetetlen volt, hogy megrepedjen.

AV és az SNS megtiltotta, hogy a közvélemény tudomást szerezzen a választásokról. Csak a saját harcosait értesítette. A Telep, Újtelep, Heréskert és Pétervárad lakosainak többsége nem is tudott a június 13-án megszervezett szavazásról. A limániak igen. A tudás még a legőrültebb dáhikat is legyőzi.

A Limán I, II és III a múlt héten egy nagyszerű ingyenes leckét adott a polgártársaiknak és Szerbia minden lakosának. Képesek vagyunk rá! – írja Mihal Ramač.

Eredetiben itt.

 

 Szabálytalanságokkal teli választások

Az N1 tévé reggeli műsorában Nedim Sejdinović újságíró és Dragica Nikolić a Raška melletti Gradac falu egyik tanácsnokjelöltje beszélt arról, hogy számos szabálytalanság övezte még ezt a látszólag szinte semmilyen befolyással sem bíró választást. Gradac faluban az ismétlődő szabálytalanságok miatt az előttünk álló hétvégén sorozatban harmadik héten választanak majd a lakosok. Sejdinović újvidéki lakosként elsősorban a székvárosban történtekről beszélt, mondván, a 2012. óta szinte az összes választáshoz hasonlóan zajlottak most is a dolgok.

Nikolić a Lokalni front (Lokális front) listáján indul a helyi közösség tanácsnoki helyéért. Az első választás eredményét azért semmisítették meg, mert állítólag csalás történt. A második voksolás során állítólag ő kapott a legkevesebb szavazatot, az pedig, aki az első hétvégén utolsó volt, most első lett. De újfent szabálytalanságokat állapítottak meg, így lesz egy harmadik, vagyis másodszor megismételt választás is.

– Ez egy színházi előadás, amely minden héten műsoron van Gradac faluban – véli Nikolić, aki beszélt olyan esetekről is, amelyet országszerte tapasztaltak már sokan az elmúlt években: elhunytak szavaztak, és voltak olyanok, akik a szavazóhelyen szembesültek azzal, hogy már valaki aláírta a választósra jogosultak listáját helyette.

Sejdinović szerint az a legfélelmetesebb, hogy mekkora energiákat és mennyi pénzt költött az SNS ezekre a választásokra, annak ellenére, hogy a helyi közösségek tanácsai semmiről sem döntenek.

– A teljes, 2012. óta üzemelő választási gépezetet bevetették. A szemtanuk közül néhányan arról számoltak be, hogy még annál is több, ugyanis időközben a gépezetet továbbfejlesztették. Mindent, amiről a független sajtó tudósított és amit a nemzetközi szervezetek megfigyelői is megerősítették, azt láthattunk az újvidéki választáson – nyilatkozta az NDNV egykori elnöke, aki szerint mindezt figyelembe véve számít nagy tettnek az, amit a limániak véghez vittek. Úgy érzi, azért történt a Limánokon az, ami, mert az SNS egyfajta referendumhangulatot keltett, az emberek pedig referendumszerűen döntöttek úgy, hogy elutasítják a politikai erőszakot.

– A Szerb Haladó Párt olyan hangulatot keltett, amivel azt mutatja, hogy jelképes módon „nagy” vereséget szenvedtek Limánon. És egyáltalán nem meglepő, hogy maga Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić is értékelte a helyi közösségi tanácsok megválasztását – emelte ki.

Az SNS azt akarta, hogy egyetlen független jelölt se jusson be a helyi közösségek tanácsaiba, mert „kellemetlenkedő tanúi lehetnek annak, amit ők tesznek, vagy épp nem tesznek”, véli az újságíró.

– Én most Újvidékről beszélek, de nem hiszem, hogy máshol sokkal különb lenne a helyzet. Ők a helyi közösségeket pártirodákká alakították át, ezeket a helyiségeket pártaktivisták bevonzására használják. Ők pedig a többi választáskor használt gépezet fontos elemei. Ezért van az, hogy nekik egyetlen független jelölt sikere is már elfogadhatatlan – mondta Sejdinović, aki szerint az is jól mutatja, milyen fontos volt a múlt hétvége az SNS-nek, hogy a szórólapjaikon Aleksandar Vučić és Miloš Vučević szerepelt.

– Amikor megérkeztem a dél-telepi szavazóhelyemre, már látható volt, hogy mindent megtesznek azért, hogy egyetlen független jelölt se jusson be, mert ennek a helyi közösségnek a területén kellene, hogy megépüljön az „Újvidék vízi város”. Az volt a szándékuk, hogy ebből a folyamatból kizárják a lakosságot. Más helyi közösségekben sem volt ez másként, de itt kifejezetten hangsúlyos volt. Elképesztő szervezést láthattak, körülbelül 15 olyan fiatalembert, akikkel nem akar az ember konfliktusba keveredni és egy csomó autót, amelyek megállás nélkül szállították az embereket, gyakran olyanokat is, akik már alig tudnak járni. Szavazni hozták őket, megmondták nekik, kire szavazzanak – mondta, azt is hozzátéve, hogy a szavazóhelyek előtt terepjárókban ültek azok, akik az egész folyamatot ellenőrizték.

– Nekem mindez arra utal, hogy az SNS óriási válságban van, mivel a bevetett választási gépezete mellett sem ért el figyelemre méltó eredményt – nyilatkozta Sejdinović.

A beszélgetésről bővebben ezen a linken olvashatnak, nézhetik meg azt.

„A Telep, Újtelep, Heréskert és Pétervárad lakosainak többsége nem is tudott a június 13-án megszervezett szavazásról. A limániak igen.” (Fotó: voice.org.rs)